De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul mănăstirii mehedinţene Cerneţi
Hramul Mănăstirii Cerneţi, închinat Preasfintei Treimi, a adunat în acest an numeroşi credincioşi mehedinţeni, veniţi din localitate sau din Drobeta-Turnu Severin. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
De Sfânta Treime, micuţa obşte de aici îşi trăieşte emoţia, mai ales că în mijlocul ei poposeşte de ceva timp chiriarhul acestor binecuvântate plaiuri, PS Părinte Episcop Nicodim. Le sunt alături în special preoţii din parohiile din Cerneţi, care au făcut în aceşti ani ca legătura credincioşilor cu mănăstirea să fie una deosebită. Îi regăsim des slujind alături de părintele Cristian Serdan, preotul mănăstirii.
Mănăstirea Cerneţi reprezintă o pagină importantă de istorie în cuprinsul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Aşa se face că, în perioada comunistă, biserica dimpreună cu întreg patrimoniul au fost preluate de Muzeul Regiunii Porţilor de Fier. După revoluţia din 1989 s-a simţit tot mai acut nevoia ca locul să fie redat sfintelor slujbe, aşa acum fusese proiectat iniţial. Acest fapt s-a petrecut după reînfiinţarea Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Astfel, din 2005, odată cu reînfiinţarea aşezământului mănăstiresc, la Cerneţi au venit câteva măicuţe de la Mănăstirea „Sfânta Ana“ din Orşova, care au început munca de refacere şi împodobire a sfintei mănăstiri. Peste câţiva ani, în 2008, biserica mănăstirii a fost resfinţită în urma efectuării unor lucrări urgente la exterior şi interior. (Pr. Viorel Vlăducu)