Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul mănăstirii nemțene „Înălțarea Sfintei Cruci”
În Duminica a 3-a din Postul Mare, Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din comuna Brusturi, Târgu Neamț, și-a sărbătorit hramul istoric. Sărbătoarea a debutat în seara zilei de 26 martie cu slujba Privegherii, la sfârșitul Utreniei având loc procesiunea scoaterii Sfintei Cruci spre închinarea credincioșilor.
A doua zi, Sfânta Liturghie a fost încununată de prezența în mijlocul pelerinilor a Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat importanța Sfintei Cruci în viața creștinilor, ca mijloc de înțelegere a Tainei Învierii: „Suntem în perioada postului Sfintelor Paști. Scopul acestei perioade este de a slăbi legătura inimii noastre cu cele ale pământului, pentru a rodi cele cerești, de a cunoaște mai adânc pe Domnul Hristos. Duminica Sfintei Cruci ne este pusă înainte pentru a ne arăta cum să-L cunoaștem pe Domnul, cum să înțelegem taina Învierii și să ne împărtășim și noi de ea. Cum altfel, decât așa cum Însuși Domnul a făcut-o, mărturisind până la capăt semnul dragostei și al smereniei, prin luarea Crucii, prin răstignire și învățându-ne și pe noi că orice răstignire ce ne va fi pusă înainte, fie durere, fie boală, în toate Dumnezeu pune un rost. Dumnezeu pune o trecere nu spre moarte, ci spre Înviere”.
În cuvântul său de la finalul Sfintei Liturghii, părintele protosinghel Siluan Antoci, starețul mănăstirii, a punctat rolul Sfintei Cruci în viața creștinilor și, în mod special, pentru obștea mănăstirii.