În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Hramul mănăstirii nemțene Peștera
Joi, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, biserica Mănăstirii Peştera din comuna Gârcina, judeţul Neamţ, şi-a serbat principalul hram. Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început miercuri seară cu slujba Privegherii şi a continuat în ziua hramului cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi.
Singura aşezare monahală din Protopopiatul Piatra Neamț închinată Intrării în biserică a Maicii Domnului - Mănăstirea Peștera - și-a serbat joi hramul. Mica obşte de monahii l-a avut ca oaspete pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi a ţinut un cuvânt de învăţătură. Din sobor au mai făcut parte părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor și stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, părintele arhimandrit Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, părintele protosinghel Vasile Rubin, stareţul Mănăstirii Horaiţa.
„Poate cele mai importante virtuți sunt iubirea față de Dumnezeu și față de oameni, starea de smerenie, rugăciunea și pocăința. Iubirea, smerenia și rugăciunea sunt și cele trei stări care arată cum a fost Maica Domnului în Templul din Ierusalim: iubitoare, smerită și plină de rugăciune. Și dacă Maica Domnului, pregătindu-se pentru marea taină a Întrupării Domnului, a îmbrăcat aceste virtuți, pentru ca taina sălășluirii lui Dumnezeu în sufletele noastre să se împlinească, aceleași lucruri sunt necesare, iubiți credincioși, să le înfăptuim și noi: să-L iubim pe Dumnezeu din tot sufletul nostru, să-l iubim pe aproapele ca pe noi înșine, să avem viață de rugăciune și de pocăință”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură. Sărbătoarea mănăstirii nemţene s-a încheiat cu susținerea unui minirecital al unui cor de copii și cu tradiţionala agapă la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.
Mănăstirea Peştera se află la 7 kilometri de oraşul Piatra Neamţ, fiind înfiinţată în anul 1993. Viața monahală din localitatea Gârcina este însă mai veche; în anul 1612 a existat un schit de maici care a avut și un rol cărturăresc, fiind și școală pentru copiii din sat. Se cunoaște și faptul că vechiul schit a primit din partea Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Ierusalim o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care astăzi se află la Mănăstirea Agapia. Sfinţirea noului locaș de închinare a fost oficiată în 1997 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În luna iunie a anului 2012, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a numit în funcţia de stareţă a acestei aşezări monahale pe maica Teodora Amariei. Pe lângă hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, locașul de cult mai poartă și hramul „Sfânta Treime”.