Biserica noastră îl sărbătorește astăzi, în prima zi a Postului Nașterii Domnului, pe Sfântul Paisie de la Neamț: isihast, stareț al mai multor mănăstiri din Moldova, organizator și înnoitor al vieții
Hramul Mănăstirii Râșca Transilvană
În ziua cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit la Mănăstirea Râșca Transilvană, județul Cluj, cu prilejul hramului. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre personalitatea și virtuțile Sfintei Cuvioase Parascheva, afirmând că aceasta este un exemplu pentru toți, dar mai ales pentru tineri, în ceea ce privește modul în care să trăiască o viață intensă și duhovnicească.
„Învățăm de la Sfânta Parascheva că, însoțindu-ne viața cu asceză și cu rugăciune, mintea noastră se curățește și devine lăcaș al lui Dumnezeu, prin osteneala trupului și prin rugăciune. (…) Osteneala și rugăciunea fac din minte un lăcaș al lui Dumnezeu. Cine are mintea lăcaș al lui Dumnezeu trăiește cu mintea în cer și cu picioarele pe pământ”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
La finalul slujbei, părintele stareț Casian Ioana a mulțumit ierarhului și tuturor celor care ajută și cercetează mănăstirea. La Sfânta Liturghie au participat oficialități locale și numeroși pelerini.