În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Hramul mănăstirii românești din Budapesta
Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual în Duminica după Botezul Domnului, la 13 ianuarie. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Mănăstirea românească din capitala Ungariei a fost înființată în 15 ianuarie 2009.
Preasfințitul Părinte Siluan s-a aflat duminică în mijlocul obștii monahale, alcătuită din trei maici și aflată sub purtarea de grijă a protos. David Pop, superiorul Așezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” și al Centrului misionar-pastoral și cultural „Sfântul Vasile cel Mare” din Budapesta. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită în Capela Românească din capitala Ungariei, care funcționează atât ca locaș de rugăciune al comunității parohiale românești din acest oraș (de la începutul anilor 1900), cât și al Așezământului monahal românesc înființat în 15 ianuarie 2009, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului; protos. Calinic Stupinean și ierod. Gavriil Boga, viețuitori ai așezământului monahal clujean; protos. David Pop; pr. Marius Maghiaru, protoiereu de Budapesta; arhid. Emanuel Văduva. Răspunsurile liturgice au fost oferite de viețuitoarele mănăstirii românești din Budapesta. La slujba de hram au participat numeroși credincioși ortodocși români și reprezentanți ai oficialităților, în frunte cu Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a subliniat importanța credinței în viața poporului român și a creștinilor dreptmăritori de pretutindeni. Dincolo de realizările din punct de vedere material sau profesional, conștiința românească și ortodoxă reprezintă un lucru deosebit și un mare câștig în viața acestora, un punct de sprijin puternic pentru toate încercările pe care fiecare le are de trecut pe pământ și o pregătire necesară și bine-venită pentru înțelegerea, asumarea și dobândirea vieții veșnice adusă în lume prin cuvântul de învățătură al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, prin Jertfa Sa de pe Crucea Golgotei și prin predica Sfinților Apostoli și începută prin Taina Sfântului Botez. Copiii și credincioșii care s-au pregătit au fost împărtășiți apoi cu Sfintele Taine.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru această realizare importantă din viața comunității românești budapestane, care începând din 2009 are un locaș de rugăciune mănăstiresc în care obștea înalță zilnic rugăciuni de mulțumire și de cerere către Bunul Dumnezeu pentru binele și folosul duhovnicesc al credincioșilor. Mulțumire a fost adusă și delegației de la Mănăstirea Nicula, participantă la sărbătoarea de hram cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru bucuria duhovnicească a protosinghelului David Pop, care a fost tuns în monahism în acest așezământ monahal. Părintele David a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul acordat în acești ani, ierarhului locului pentru binecuvântarea înființării acestui așezământ monahal la Budapesta, starețului și călugărilor de la Nicula, care au onorat cu prezența și slujirea lor, protoiereului Marius Maghiaru și tuturor credincioșilor români din Budapesta, pe care îi are în grijă părintească. Toți cei prezenți la slujbă au fost invitați la o agapă frățească, în atmosferă de comuniune ortodoxă și românească.