De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” - Memorialul Gherla
De sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, marți, 9 martie, când este şi Ziua foștilor deținuți politici anticomuniști, Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici”-Memorialul Gherla și-a sărbătorit hramul.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” - Memorialul Gherla, situată pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul cu gropi comune, al deținuților politici din perioada comunistă.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință mărturisitoare”, în cadrul căruia a evidențiat curajul mărturisirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, precum și al celor din închisorile comuniste. În cadrul slujbei, teologul Lorand Emanuel Komives a fost hirotonit întru diacon, urmând să fie hirotonit preot pentru Parohia Pădurenii, din Protopopiatul Gherla.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, Corul de copii „Memorialul Gherla”, coordonat de Roxana Gădălean, a interpretat pricesne și cântece religioase. Apoi, în cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit slujba Parastasului pentru toți cei care în timpul regimului comunist și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.
La finalul slujbei au vorbit starețul mănăstirii, protosinghelul Grigorie Benea, colonelul Sebastian-Florin Cliţan, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca, și Grigore Pepene, fost deținut politic, în vârstă de 96 de ani.
La evenimentul comemorativ a fost prezentă Garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobile din Cluj-Napoca, în semn de recunoștință și cinstire a memoriei victimelor regimului comunist, precum și a ofițerilor și subofițerilor din Jandarmeria Regală Română, care au fost torturați sau au murit în temnițele comuniste, o parte din ei fiind îngropați la Gherla.
Memoria martirilor din închisorile comuniste a fost cinstită și anul acesta printr-o serie de evenimente religioase și culturale organizate în cadrul Zilelor Memorialului Gherla, între care lansarea unui compact disc cu cântece şi versuri compuse în temniţele comuniste, realizat cu sprijinul Radio Renașterea, şi lansarea volumului „Rezistența românească”, coordonat de scriitorul Sorin Grecu.