Sâmbătă, 15 februarie 2025, a avut loc etapa locală a olimpiadei de religie, cultul ortodox, competiție de excelenţă care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru disciplina religie și care le oferă elevilor contextul de a exersa și dovedi competențe generale relevante.
Hramul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iaşi
Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, „Bijuteria bizantină a Iașiului”, și-a sărbătorit joi, 30 ianuarie, hramul, cinstindu-i pe ocrotitorii săi, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Sărbătoarea a început miercuri seară, 29 ianuarie, cu slujba Privegherii. Joi dimineață, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul academic „Byzantion”, dirijat de lect. dr. Adrian Sîrbu, și de Corul „Anghelos” al mănăstirii, condus de psaltul Cezar Cocuz.
„Lucrarea celui sfânt, care intră în deplinătatea comuniunii cu Dumnezeu, continuă până la sfârșitul veacului, deoarece se împărtășește tot mai mult de puterea lui Dumnezeu. Rugăciunea pe care o înălțăm pe pământ către sfinți este o mărturie a credinței noastre că ei rămân vii în Duhul Sfânt, lucrători, cunoscând și ascultând suspinele, mulțumirile și cinstirea noastră. Ei lucrează împreună cu noi, slujindu-L pe Domnul chiar și după moarte, căci Domnul a spus: «Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacului». Acest «a fi cu voi» nu înseamnă doar a fi alături de noi, ci a lucra împreună cu noi, a ne înțelege căutările și nevoile, sprijinindu-ne în ele. De aceea, Sfinții Trei Ierarhi sunt astăzi cinstiți, deoarece prin unitatea lor proslăvim unitatea Sfintei Treimi, cea pururea lucrătoare în istorie, care ne îndeamnă să slujim unii altora cu nădejde, încredințându-ne că și viața noastră are un rost. Asemenea sfinților, trebuie să aflăm odihna în slujirea lui Dumnezeu și să ne bucurăm de această slujire. Când trăim asemenea lor, ne învrednicim și noi de pacea sufletească pe care o căutăm”, a arătat Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul.
După cântarea Axionului, teologul Alexandru Toma a fost hirotonit întru diacon, urmând ca, în perioada următoare, să fie hirotonit preot și numit paroh pe seama Parohiei Călărași II, Protopopiatul Iași I.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au primit binecuvântarea ierarhului, iar mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine.