În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Mănăstirii Sucevița
Mănăstirea Sucevița și-a sărbătorit hramul marți, 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Bucuria prăznuirii liturgice a fost încununată de săvârșirea Liturghiei arhierești, în mijlocul clericilor, al obștii monahale îndrumate duhovnicește de stavrofora Mihaela Cozmei și al numeroșilor credincioși aflându-se Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar.
Ierarhii au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la un Altar special amenajat în incinta așezământului monahal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În rugăciunea liturgică s-au alăturat stareți, starețe și monahii de la mănăstirile din Bucovina, răspunsurile care au înfrumusețat slujba fiind date de corul psaltic al Mănăstirii Sucevița.
La momentul împărtășirii clericilor, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat sorgintea scripturistică a praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului și tâlcul duhovnicesc al fiecărui detaliu consemnat în relatarea acestui important moment din viața Mântuitorului de către toți cei patru evangheliști. Părintele Arhiepiscop a punctat faptul că Cel Care a răscumpărat păcatele lumii prin Jertfa Sa pe Cruce a urcat mai întâi Taborul desăvârșirii, iar slava Sa dumnezeiască s-a exteriorizat prin materia trupului Său omenesc şi prin hainele Sale, anticipând astfel transfigurarea trupului Său după învierea din morţi.
Ca o concluzie a cuvântului său, pentru ca toți credincioșii să se întoarcă acasă mai îmbogățiți duhovnicește și să devină la rândul lor mărturisitori ai Celui Născut dintru veșnicie Care S-a făcut trup şi S-a sălăşuit întru noi, ierarhul a sintetizat într-un Decalog al schimbării la față a fiecăruia cele mai importante repere de care trebuie să țină cont cel care tinde să viețuiască cu și întru Dumnezeu.
La finalul Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi au citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, credincioșii fiind apoi binecuvântați prin stropirea cu apă sfințită, dar și prin primirea iconițelor cu reprezentarea marelui praznic împărătesc de astăzi în fresca Mănăstirii Dragomirna.
Cei prezenți au avut ocazia de a se închina la unul dintre cele mai de preț odoare ale bisericii Mănăstirii Sucevița, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Hodighitria, cunoscută pentru întâmplările minunate săvârșite de Născătoarea de Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost zugrăvită în tempera în jurul anului 1862, în șevalet.