Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat vineri, 8 noiembrie 2024, exteriorul bisericii Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeș, în urma unor ample lucrări de înfrumusețare. În
Hramul Paraclisului episcopal „Sfânta Muceniță Lucia” din comuna Vărădia
În ziua de marţi, 6 iulie, Biserica Ortodoxă a pomenit-o pe Sfânta Muceniţă Lucia din Roma, prilej cu care paraclisul episcopal de pe Dealul Chiliilor din comuna Vărădia, judeţul Caraş-Severin, şi-a cinstit ocrotitoarea. Lăcaşul de închinare a îmbrăcat haine de sărbătoare, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit o slujbă de Te Deum.
Sărbătoarea a început prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către părintele paroh Cosmin Oltean şi părintele Fanurie Jugariu, stareţul Schitului Vărădia. În continuare, chiriarhul locului a săvârşit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, o slujbă de Te Deum, prin care au fost înălţate rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate asupra comunităţii din Vărădia şi asupra silvicultorilor din judeţul Caraş-Severin, se arată pe site-ul episcopiacaransebesului.ro.
Cu această ocazie, ierarhul a transmis un mesaj tuturor celor responsabili pentru ocrotirea mediului înconjurător din România, dar și fiecărui credincios, mesaj prin care a fost subliniată importanța conlucrării în vederea protejării și menţinerii naturii în starea în care a fost creată de Dumnezeu. În încheiere, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire a tuturor silvicultorilor din județ trecuți la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La bucuria praznicului au luat parte silvicultori și numeroși credincioși din Parohia Vărădia.
„Credem că această întâlnire a silvicultorilor din județul Caraș-Severin, și nu numai, este binevenită, mai ales pentru că trăim vremuri complicate. Pădurea românească a suferit și suferă foarte mult în ultima perioadă. Apele române sunt poluate. Asistăm la fenomene extreme și în țara noastră deoarece există un dezechilibru natural provocat, din păcate, de om”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. „Cred că lucrătorii din silvicultură și toți responsabilii cu mediul înconjurător din țara noastră trebuie să-și dea mâna, măcar în ceasul al unsprezecelea, pentru ca tot ceea ce ne înconjoară, creația lui Dumnezeu să redevină curată. Suntem datori să ne rugăm mai mult, dar să şi acționăm, pentru ca mediul înconjurător, pădurile, câmpiile şi apele din România să fie protejate și ocrotite. Astăzi a fost o bucurie mare pentru noi, pentru ctitorul acestui lăcaş de închinare, inginerul silvic Gheorghe Cahniță, dar și pentru cei care au venit de aproape sau de mai departe la hramul acestei biserici, hram ce reprezintă şi o reuniune a silvicultorilor din județul Caraș-Severin și din Banatul Montan. Dumnezeu să le dăruiască tuturor multă sănătate, întru toate bună sporire și, împreună, să ne străduim să avem grijă de creația Sa”, a mai adăugat ierarhul.
Vorbind despre bucuria prilejuită de această sărbătoare, părintele paroh Cosmin Oltean a afirmat: „A fost o zi binecuvântată pentru parohia noastră, ziua în care serbăm hramul bisericii închinate pădurii bănăţene, biserică ocrotită de Sfânta Muceniţă Lucia din Roma. Aceasta I-a urmat cu statornicie Mântuitorului Hristos, dovedindu-şi ataşamentul faţă de credinţa creştină încă din fragedă pruncie. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra celor prezenţi la sfintele slujbe şi asupra comunităţii noastre”.
Biserica din lemn având hramul „Sfânta Muceniță Lucia din Roma”, care împodobește Complexul Arcidava de la Vărădia, a fost ctitorită de inginerul silvic Gheorghe Cahniță ca recunoştinţă faţă de Dumnezeu pentru „catedrala naturală” a pădurilor, şi târnosită în data de 19 mai 2018 de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, şi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.