Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Hramul paraclisului Facultăţii de Teologie din Arad
Studenţii şi profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad au prăznuit miercuri, 21 ianuarie, unul dintre ocrotitorii instituţiei, pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul facultăţii.
Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a fost sărbătorit şi în acest an de profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad. Slujbele închinate ocrotitorului paraclisului şcolii teologice arădene au debutat încă din ajunul praznicului, cu oficierea slujbei Vecerniei cu Litie. În ziua prăznuirii, după slujba Utreniei, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, cadre didactice şi absolvenţi ai facultăţii. La momentul predicii, Înaltpreasfinţia Sa a surprins câteva nuanţe importante legate de această zi de sărbătoare, plecând de la cinstirea cuviosului: „Această zi este una specială pentru noi toţi, pentru că ea ne aduce în faţă figura unui mare mărturisitor al dreptei credinţe, ca să luăm mai multă învăţătură şi pildă de trăire duhovnicească. Suntem invitaţi azi să ne edificăm în ceea ce noi mărturisim ca adevăr de credinţă şi viaţă creştinească şi ortodoxă, în chipul unităţii primordiale. Această unitate căutăm să o descoperim şi acum împreună cu alte culte, în această săptămână de rugăciune. Noi avem conştiinţa că Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul ne cheamă, ne trage spre izvoarele credinţei, ale Părinţilor, care la rândul lor au primit învăţătura de la Apostoli, iar aceia, de la Însuşi Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat. Tocmai aici este contribuţia cea mai importantă a Sfântului Maxim, că ne arată adevărata persoană şi personalitate a Mântuitorului: cele două firi, divină şi umană, într-un singur ipostas, iar nu un hristos după socotinţa noastră, ca să ne găsim scuză pentru alunecările noastre. Ortodoxia pretinde acest maximalism, ca învăţătură. Noi nu putem rămâne la un minimalism, pentru că atunci minimalizăm totul“. Amintind de rolul pe care l-a avut părintele Dumitru Stăniloae în transmiterea şi interpretarea teologiei adânci a Sfântului Maxim, chiriarhul a arătat că „ziua de astăzi, când vom răsplăti osteneala unor profesori cu distincţia crucii mărturisitoare, ne aduce aminte de cele mai frumoase pagini ale teologiei maximiene care sunt închinate Crucii. Hristos Domnul a purtat pe umerii Săi Crucea şi ne-a ridicat şi pe noi din blestem. De aceea, Crucea este o oglindă a unirii dintre uman şi dumnezeiesc, este semnul jertfei, dar şi al învierii noastre prin Hristos“. După rugăciunea amvonului, Înaltpreasfinţitul Timotei a hirotesit întru iconom stavrofor pe părinţii profesori Ştefan Negreanu, Ioan Lazăr şi Lucian Farcaşiu, iar diaconul Caius Cuţaru a fost hirotesit arhidiacon. La finalul sfintei slujbe, pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie, a mulţumit ierarhului pentru prezenţă şi cinstea acordată şcolii prin cele patru hirotesii: „ca una ce demonstrează, încă o dată, grija părintească faţă de această şcoală teologică de tradiţie“.