„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Hramul Paraclisului „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală
Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei”, aflat la ultimul etaj al turnului de pe latura de nord-vest a Reședinței Patriarhale, şi-a sărbătorit ieri, 30 septembrie 2020, hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhimandrit Lucian Bujor, inspector eparhial şi slujitor la paraclisele Reşedinţei Patriarhale, în prezenţa Întâistătătorului Bisericii noastre. În cadrul Sfintei Liturghii, la ectenia întreită, au fost rostite cereri şi rugăciuni de mulţumire pentru toată facerea de bine şi milostivirea revărsată de Dumnezeu asupra Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a împlinit, la 30 septembrie 2020, 13 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
La finalul Sfintei Liturghii, arhimandritul Lucian Bujor i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un coş cu trandafiri, din partea ostenitorilor Reședinței Patriarhale. Pe lângă Sfântul Grigorie Luminătorul, paraclisul mai are ca ocrotitori şi pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. „Pe plafonul sfântului locaş de rugăciune se află un medalion cu reprezentarea Sfintei Treimi, înconjurat de alte patru medalioane cu Sfinții Evangheliști, pictura fiind realizată de profesorul Vasile Buzuloiu. Cele 16 ferestre ale paraclisului, specifice acestui spațiu arhitectural, sunt boltite în arc circular și prevăzute cu vitralii. Vitraliile alcătuiesc, de fapt, programul iconografic al spațiului liturgic. Acest paraclis a fost amenajat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2008”, ne-a declarat părintele arhim. Lucian Bujor.