Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Paraclisului „Sfinţii Trei Ierarhi” din Giula
Paraclisul Episcopal din cadrul Centrului eparhial din Giula, Ungaria, şi-a prăznuit miercuri, 30 ianuarie 2019, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârşit Sfânta Liturghie, apoi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat principalele virtuţi ale Sfinţilor Trei Ierarhi.
Împreună cu Preasfinţia Sa au slujit protos. Visarion Tuderici, secretar eparhial, şi pr. Teodor Marc, consilierul economic al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Răspunsurile liturgice au fost date de tineri teologi. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a subliniat importanța deosebită a sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, precum și modelul pe care îl reprezintă aceşti sfinţi pentru creştini. Ierarhul a mai vorbit şi despre rolul Sfinţilor Trei Ierarhi în viața Bisericii, despre activitatea lor în eparhiile pe care le-au păstorit (Constantinopol, Cezareea Capadociei sau Nazianz), dar şi despre aportul misionar, pastoral, teologic, cultural-educativ și caritativ-social al lor. „Sfinţii Trei Ierarhi sunt adevărați luminători ai lumii și îndrumători ai clerului și credincioșilor pe calea către Hristos și în dobândirea Împărăției cerurilor, dar și prin modelul creștin al familiilor lor, care i-au crescut de mici în credință și i-au îndrumat spre școlile cele mai importante ale vremii. De acolo ei au cules doar nectarul învățăturilor bune și s-au întărit neîncetat pe calea credinței și a Bisericii, pe care au și slujit-o cu toată ființa lor”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.
Credincioșii care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la final a fost săvârșită slujba Parastasului. „Paraclisul Episcopal al Centrului eparhial din Giula funcționează în imobilul Centrului eparhial, care a fost construit în anul 1900 cu cheltuiala credincioșilor Pavel Știr și soția sa Ecaterina Papp, pentru a fi noua școală confesională a comunității românești din Giula, după ce în anul 1888 aceeași familie dăruise 1.000 de florini și pentru zugrăvirea bisericii care este astăzi Catedrala Episcopală Românească din Giula. Date despre prima școală confesională a comunității ortodoxe române din acest oraș avem din anul 1771, între 1787 și 1859 se pare că a fost o întrerupere a acestei școli, iar între anii 1900 și 1948 școala confesională a funcționat în imobilul de la episcopie. După 1948, elevii au început să învețe în școli de stat. Tot în imobilul de la episcopie, după anul 1989 au fost adunate diferite piese și obiecte de cult vechi (cărți, icoane, textile, veșminte și documente de arhivă) de la parohiile aparținătoare Vicariatului Ortodox Român din aceea vreme, care au alcătuit cu timpul «Colecția de obiecte bisericești ale Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria», iar din anul 2014 a fost amenajat și un Muzeu al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Miercuri, 30 ianuarie 2019, s-au împlinit 20 de ani de la alegerea primului ierarh titular al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în persoana Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie, care din anul 2007 este Episcopul ortodox român al Oradiei”, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.