De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Parohiei Oborul Vechi din Capitală
Credincioşii bucureşteni sunt invitaţi să participe astăzi, 8 septembrie, şi mâine, 9 septembrie, la sărbătorirea ocrotitorilor bisericii Parohiei Oborul Vechi, Protopopiatul Sector 2 Capitală, şi anume Sfinţii şi Drepţii dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana. La serbarea hramului din acest an, este adusă de la paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale racla cu moaştele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
Biserica Parohiei „Sfinţii Ioachim şi Ana” - Oborul Vechi este singurul locaş de cult din Capitală care este închinat Sfinţilor şi Drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana. Sărbătoarea hramului Parohiei „Sfinţii Ioachim şi Ana” - Oborul Vechi din Capitală începe din această seară, de la ora 17:00, cu Vecernia, Litia şi Taina Sfântului Maslu. Pentru bucuria şi mângâierea sufletească a credincioşilor, aproape de ora 18:00, la acest locaş de cult este adusă spre cinstire racla cu un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. În ziua sărbătoririi ocrotitorilor, de la ora 8:30 sunt săvârşite Utrenia şi Sfânta Liturghie, iar seara, de la ora 18:00, Paraclisul Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou şi Acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, a precizat părintele paroh, Ciprian Georgian Tudor.
În această biserică se păstrează permanent spre închinare şi o veche icoană a Sfinţilor şi Drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana, donată bisericii de domnitorul Alexandru Ipsilanti, în anul 1781. Acest locaş de cult se distinge nu numai prin faptul că este singura biserică din Capitală cu hramul închinat Sfinţilor și Drepţilor Părinţi ai Maicii Domnului, ci şi datorită unei impunătoare cruci de piatră care este aşezată în Sfântul Altar. Biserica cu hramul „Sfinţii Ioachim şi Ana” prezintă, din punct de vedere arhitectonic, un specific al său în sensul că ridicarea sa a fost efectuată în trei etape distincte: mai întâi a fost construit Altarul (troiţa de odinioară în jurul monumentalei cruci de piatră), apoi naosul, iar în al treilea rând pronaosul în forma actuală.
Biserica Parohiei „Sfinţii Ioachim şi Ana” - Oborul Vechi se află între bulevardele Pache Protopopescu şi Ferdinand, la intersecţia cu str. Traian, în apropierea Foişorului de Foc.