În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Parohiei „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea clujeană Florești
În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, sâmbătă, 17 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Daniel” din Florești, județul Cluj, cu prilejul hramului și al punerii pietrei de temelie pentru viitoarea biserică parohială.
IPS Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Sfântul Proroc Daniel, binevestitor al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos”.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie și a binecuvântat locul unde va fi edificată viitoarea biserică parohială, cu hramul „Sfântul Proroc Daniel”. Piatra a fost adusă din cariera „Cetate” de la Roșia Montană.
Pr. paroh Ioan-Tănase Chiș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în materializarea proiectului de edificare a bisericii.
Pentru implicarea în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, IPS Mitropolit Andrei a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, lui Nicu-Dorin Todea, donatorul terenului unde va fi edificată biserica parohială. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a acordat mai multor binefăcători. La slujbă au fost prezente oficialități locale și numeroși credincioși.
Parohia „Sfântul Proroc Daniel” din Florești, Protopopiatul Cluj I, singura parohie din Eparhia Clujului ocrotită de Sfântul Proroc Daniel, a fost înființată în vara anului 2017 de către IPS Mitropolit Andrei, datorită creșterii numărului de credincioși în Florești, comună ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită. Potrivit pr. paroh Ioan-Tănase Chiș, în prezent se slujește într-o capelă amenajată într-o hală industrială, urmând ca în viitorul apropiat să se înceapă zidirea noii biserici.