La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Hramul Parohiei „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” din Târgoviște
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit marți, 26 septembrie, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” din municipiul Târgoviște, cu prilejul hramului. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La acest eveniment au luat parte numeroși credincioși din municipiul Târgoviște și din localitățile învecinate, precum și oficialități locale și județene, dintre care amintim: Antonel Jîjîie, vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Claudia Gilia, prefectul județului, Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, împreună cu conducerea instituției. De asemenea, au mai fost prezenți: dr. Claudiu Dumitrescu, directorul Spitalului Județean Târgoviște, și dr. Mihaela Anghelescu, coordonatoarea activităților medicale de la Centrul socio-cultural creștin al Parohiei „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” din Târgoviște. Centrul socio-cultural creștin al parohiei cuprinde un cabinet de recuperare medicală, înzestrat cu aparatură de calitate, personalul fiind instruit să asigure tratamente complexe, spre ajutorarea celor în suferință, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evocat personalitatea complexă a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, cel mai cunoscut ucenic al Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, adevărat erou al credinței, care a lansat conceptul rezistenței prin cultură în fața vitregiilor vremurilor și a susținut activitatea pastoral-misionară a Bisericii Ortodoxe, ctitorind și ajutând numeroase lăcașuri de cult.
La inițiativa chiriarhului locului, Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a publicat, de-a lungul timpului, câteva volume ce-i sunt dedicate sfântului voievod: „Neagoe Basarab, Domnitorul Ţării Româneşti (1512-1521) - argumente pentru canonizare” (2008); „Slujba Sfântului Voievod Neagoe Basarab” (2009); „În slujba Bisericii şi a neamului românesc”, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a voievodului Neagoe Basarab (1512-1521) (2012); și „Sfântul Neagoe Basarab - voievod al culturii ortodoxe românești - 10 ani de la proclamarea locală a canonizării sale” (2019).