Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit luni, 11 noiembrie, slujba de sfințire a paraclisului cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Arhanghel Gavriil” din
Hramul Parohiei „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Măcin, județul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat luni în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Măcin, săvârșind Sfânta Liturghie cu prilejul hramului bisericii.
Deși Măcinul are astăzi mai multe biserici, în fiecare an sărbătoarea Sfinților Apostoli adună la un loc credincioșii din oraș pentru a le mulţumi ocrotitorilor primei biserici din orașul lor.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a vorbit credincioșilor despre viața, activitatea și pătimirile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pentru Dumnezeu și pentru răspândirea credinței creștine în lume.
La slujbă au participat credincioși de toate vârstele care au încheiat vremea postului potrivit regulilor bisericești. La momentul potrivit, au fost pomeniți și ctitorii bisericii construite în urmă cu peste 140 de ani, dar și binefăcătorii și susținătorii ei din zilele noastre.
Actuala Biserică „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Măcin (vechiul Arrubium) a fost construită între anii 1876 şi 1878, în vremea Războiului de Independență, pe locul unei biserici mai vechi care exista în anul 1834.
Potrivit însemnărilor de la bisericile din satele vecine, urmele istorice pentru prezența așezărilor bisericești în Măcin coboară chiar până în secolul al XVII-lea. Pictura în frescă este realizată în anul 1977 de către pictorul Dimitrie Bănică, iar pictura iconostasului poartă semnătura cunoscutului pictor brăilean din secolul al XIX-lea, Matache Orășianu.