Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Parohiei timişorene Fratelia
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Parohia Timişoara-Fratelia, din cadrul Protopopiatului Timişoara I, şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu arhim. Climent Vântu, stareţul Mănăstirii Săraca, şi pr. Ioan Drăgănescu, parohul bisericii. La slujba de hram au participat numeroşi credincioşi din cartierul Fratelia, dar şi timişoreni de la mai multe parohii învecinate. La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi, printre care foarte mulţi copii, au primit împărtăşirea cu Sfintele Taine. După slujbă, au fost sfinţite prinoasele aduse de credincioşi în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi a fost oficiată îndătinata procesiune în jurul sfântului lăcaş. În final, pr. paroh Ioan Drăgănescu a mulţumit Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească arătate faţă de credincioşii Parohiei Fratelia, iar Preasfinţitului Părinte Paisie pentru binecuvântarea şi bucuria slujirii împreună a Dumnezeieştii Liturghii la sărbătoarea hramului.
Parohia Timişoara-Fratelia cuprinde 5.030 de familii cu 20.450 credincioşi şi îl are ca paroh pe pr. Ioan Drăgănescu. Slujbele religioase sunt oficiate în biserica cu hramul "Sf. Ap. Petru şi Pavel", ridicată în anul 1963. Slujitorii parohiei sunt pr. Ioan Drăgănescu, pr. Iosif Ciocloda, pr. Ioan Bălăngean şi pr. Alexandru Ranca. Piatra de temelie a bisericii parohiale a fost pusă la 22 septembrie 1940, prin strădania preotului paroh Victor Faur şi a credincioşilor. Însă, din cauza vicisitudinilor vremii, lucrările de ridicare a sfântului lăcaş au fost sistate până în anul 1963, când au fost reluate prin purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, de către credincioşii parohiei, conduşi de pr. paroh Dimitrie Botău. În urma unui lung şir de ani de năzuinţe şi eforturi din partea credincioşilor şi a preoţilor Parohiei Timişoara-Fratelia, lucrările de construcţie a bisericii au fost finalizate în anul 1964, aceasta fiind târnosită de întâistătătorul Banatului la data de 26 aprilie 1964. Lucrările de pictură în tehnica fresco au fost realizate ulterior, în anii 1983-1985, în timpul păstoririi preoţilor Eugen Iancu şi Mircea Barzu, de către pictorul bisericesc Vasile Muntean din Covasna, ajutat de Silviu Dîrstaru şi Sorin Hosu.