De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Hramul principal al Catedralei Arhiepiscopale din Buzău
În ziua praznicului Înălțării Domnului, 13 iunie, Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Buzău și-a sărbătorit hramul principal. Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului pentru eroii neamului, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de 16 preoți și diaconi - părinți consilieri eparhiali, profesori ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” și slujitorii lăcașului de cult.
Ziua de sărbătorire a hramului Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Buzău a avut și un moment dedicat tinerilor misionari. Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei i-a premiat pe câștigătorii fazei eparhiale a Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă”, inițiat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Înălțării Mântuitorului pentru mântuirea oamenilor: „Praznicul Înălțării la cer a Domnului Hristos ne dă prilejul să conștientizăm necesitatea de a ne elibera din robia patimilor, de a ne înălța spre ceruri cu mintea, cu sufletul, cu întreaga noastră ființă, înțelegând că acesta este scopul creării omului: de a trăi în veșnicie împreună cu Hristos, cu Maica Domnului și cu toți sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu, datorită faptelor de virtute și, mai ales, spiritului de jertfelnicie cu care L-au slujit pe Domnul. Să nu uităm că Mântuitorul Hristos S-a înfățișat Tatălui, pe tronul Dumnezeirii, în stare de jertfă, cu semnele cuielor în mâini și picioare și cu semnul suliței în coasta Sa, din care au curs sânge și apă, ca simbol al Botezului și al Sfintei Euharistii”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei și de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău.
La etapa eparhială a Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă” au participat 63 de grupuri catehetice din diferite parohii buzoiene și vrâncene, care, în urma evaluării portofoliilor lor, s-au clasat pe următoarele locuri: Parohia Topliceni, Protoieria Râmnicu Sărat - locul I; Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat, Protoieria Râmnicu Sărat - locul al II-lea; Parohia Năeni, Protoieria Buzău I - locul al III-lea; Parohia Limpeziș, Protoieria Buzău II - mențiunea I; Parohia Mărășești II, Protoieria Panciu - mențiunea a II-a; Parohia Buda Crăciunești, Protoieria Pătârlagele - mențiunea a III-a.
Cu această ocazie, copiii, preoții și profesorii lor coordonatori au primit daruri din partea Părintelui Arhiepiscop Ciprian, constând în diplome, icoane, cărți de rugăciuni și alte volume religioase.