Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Schitului Tămand, Protopopiatul Ineu
De sărbătoarea Aşezării Veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne şi a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, Aşezământul monahal din Tămand, Protopopiatul Ineu, şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul schitului.
În cadrul slujbei, chiriarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la parohiile învecinate aşezământului. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Veşmântul mântuirii după cuvântul biblic (Is. 61, 10)“, totodată rugăciune la îmbrăcarea preoţilor, plecând de la citirile şi sinaxarul zilei, ierarhul a arătat însemnătatea pentru viaţa creştină a sfintelor odoare ale Bisericii, între care, la loc de cinste, veşmântul Maicii Domnului, păstrat spre întărirea credinţei. Pomenirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare dă pilda celui cunoscut ca atlet al credinţei, care, îmbrăcat cu putere de sus, a fost apărător al Bisericii şi ţării, al întregului popor român dreptcredincios. La final, Înaltpreasfinţitul Timotei a adresat cuvânt de binecuvântare tuturor pelerinilor prezenţi la sărbătoarea hramului schitului din Tămand, cu dorirea ca Maica Domnului să-i ocrotească şi să-i călăuzească pe toţi.
Un nou slujitor la Centrul social pentru vârstnici din Tămand
După Sfânta Liturghie, a avut loc instalarea tânărului preot slujitor Ştefan Groza, cel care se va ocupa de lucrările de reabilitare necesare procesului de reorganizare ale Centrului social pentru vârstnici ce fiinţează în cadrul aşezământului monahal. „Ne punem nădejdea în Bunul Dumnezeu că va călăuzi din nou paşii pelerinilor şi ai binefăcătorilor spre acest sfânt locaş, mai ales acum, după o perioadă de încetare temporară a activităţii schitului şi de reorganizare a spaţiului corespunzător desfăşurării activităţilor sociale. Cred că odată cu venirea tânărului preot Ştefan Groza, poate nu întâmplător în ziua de pomenire şi a Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, activitatea social-filantropică desfăşurată aici pentru vârstnicii din centrul social, dar şi pentru pelerinii sosiţi, va ajunge la nivelul aşteptărilor“, a declarat părintele Gabriel C. Mariş, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.
Biserica de lemn din Tămand a fost edificată în stil maramureşean în anul 2003, în cadrul programului eparhial de acordare a asistenţei sociale în spitale şi a fost deservită de către preoţii din împrejurimi. Schitul a fost înfiinţat în 2009, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a chiriarhului, pe terenul primit de către Arhiepiscopia Aradului din partea Consiliului Judeţean Arad, în urma desfiinţării spitalului social de bătrâni care a funcţionat aici.