De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramul Seminarului Teologic din Huşi
Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huşi şi-a sărbătorit vineri, 13 noiembrie, hramul, evenimentul fiind marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii, dar şi a unui simpozion în cadrul căruia a fost lansată lucrarea „Tinda Raiului - mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”. Potrivit Biroului de presă al eparhiei, din soborul de clerici care au slujit la Catedrala Episcopală din Huşi au făcut parte părinții consilieri eparhiali Vladimir Beregoi și Cosmin Gubernat, părintele exarh Zaharia Curteanu și părinți profesori de la instituția de învățământ.
Deoarece în momentul de față toate școlile fac cursurile on-line, elevii de la cele două profiluri ale Seminarului Teologic din Huși (teologie pastorală și filologie) au urmărit transmisiunea Sfintei Liturghii pe platforma on-line.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie, prezentând și inițiativa ierarhului de a marca ziua seminarului hușean printr-un simpozion și o lansare de carte.
De altfel, ierarhul Hușilor a prezentat cu o zi înainte, în întâlnirile cu studenții teologi ieșeni, în mediul on-line, albumul istorico-fotografic „Tinda Raiului - mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”, ultima apariție a Editurii Horeb a Episcopiei Hușilor.
A urmat apoi simpozionul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene”, în cadrul căruia a fost lansată și la Huși această lucrare.
A luat cuvântul părintele exarh Zaharia Curteanu, co-autorul studiului „Repere istorice ale vieții monahale în Episcopia Hușilor”, prezentând aspecte din timpul documentării asupra volumului, precum și impactul acestuia asupra viețuitorilor sfintelor mănăstiri și a pelerinilor care le trec pragul.
Domnul profesor Costin Clit, consultantul științific al acestei lucrări, a vorbit despre rolul cultural și spiritual al obștilor monahale în istoria acestor ținuturi.
Întâlnirea a fost moderată de părintele consilier cultural Cosmin Gubernat, care a descris proiectul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene - Tinda Raiului - mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”, implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, prin programul județean pentru finanțarea nerambursabilă a activităților non-profit de interes local pentru anul 2020, domeniul cultură.