Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat vineri, 8 noiembrie 2024, exteriorul bisericii Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeș, în urma unor ample lucrări de înfrumusețare. În
Hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena
Biserica Ortodoxă îi cinsteşte azi, 21 mai, pe Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. Numeroase lăcaşuri de cult din Transilvania organizează diferite evenimente cu caracter duhovnicesc cu prilejul sărbătoririi hramului.
Printre aşezămintele monahale ocrotite de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena se află şi Mănăstirea Dobric, judeţul Bistriţa Năsăud. Cu ocazia sărbătoririi hramului, Sfânta Liturghie este oficiată de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Programul hramului a început de luni seara, când s-a oficiat slujba Vecerniei Mari cu Litie, iar de la ora 22:00 a Miezonopticii şi apoi a Utreniei. Azi, de la ora ora 9:00 se oficiază Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, urmat de Sfânta Liturghie săvârşită de IPS Mitropolit Andrei. De la ora 12:00 se va sfinţi locul unde urmează să se construiască Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, după cum a spus duhovnicul mănăstirii, ieromonahul Siluan Fărcaş. Mănăstirea bistriţeană a fost înfiinţată ca schit, în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal include o casă veche, fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde s-a amenajat un paraclis cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Mănăstirea are o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca“ construită în stil maramureşan de către meşterii din Bârsana.
În prezent se lucrează la biserica mare de zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, conform stareţei Veronica Coţofană. Tot aici funcţionează de câţiva ani căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea“, unde sunt primite cazuri sociale de bătrâne abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.
Pelerinajul Sfinţilor la Biserica „Sfinţii Împăraţi“ din Sibiu
În penultima seară duhovnicească din cadrul manifestărilor „Zilele hramului 2013“ de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Sibiu, a participat ca invitat protopopul de Bran-Zărneşti, Gheorghe Colţea. Alături de preoţii de la biserica sibiană, pr. Colţea a oficiat, în seara Duminicii Mironosiţelor, slujba de Acatist închinată Sfinţilor Rafail, Nicolae şi Irina, iar credincioşii au participat în număr mare. Protopopul a adus spre închinare credincioşilor din Sibiu şi o cruce în care se află moaştele a mai mulţi sfinţi şi părticele din Sfânta Cruce.
Alături de aceste odoare, la biserica sibiană se află spre cinstire şi moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul şi ale Sfintei Anastasia Romana, aduse de la Mănăstirea Şinca Nouă. Credincioşii au avut posibilitatea să cinstească şi moaştele Sfinţilor Rafail, Nicolae şi Irina, faţă de care pr. Colţea şi familia sa au o evlavie deosebită În cuvântul de învăţătură, pr. Colţea a vorbit despre mijlocirea şi lucrarea sfinţilor în viaţa credincioşilor, cu multe exemple din viaţa personală şi din experienţele duhovniceşti trăite în ultimii ani împreună cu familia şi enoriaşii de la Moeciu de Jos.
„În această seară, prin rugăciunile făcute, prin Acatistul Sfinţilor Rafail, Nicolae şi Irina, prin psalmii pe care i-am cântat, prin pomelnicul din psaltire, prin rugăciunea către Maica Domnului şi prin pomenirea Sfinţilor noştri ocrotitori, poate că v-am ajutat puţin, cu smerite puteri, să înaintaţi pe scara de urcare spre Împărăţia lui Dumnezeu. Aveţi nădejde că Dumnezeu ne ajută, ne binecuvintează, ne iubeşte, şi ne ajută pe fiecare dintre noi“, a subliniat pr. Colţea. Aseară, slujba Vecerniei dinaintea zilei de hram, a fost oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor de preoţi şi diaconi, iar Sfânta Liturghie din ziua hramului este oficiată de acelaşi ierarh.
Slujiri arhiereşti la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi
Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Afteia, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Săliştea, judeţul Alba. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, oficiază Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“. Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, va târnosi biserica din localitatea Recea Mică, unde va săvârşi apoi Sfânta Liturghie. Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, liturghiseşte şi predică în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Satu Mare, cu ocazia hramului.