„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Hramul unei biserici emblematice din Capitală
Cu prilejul sărbătorii Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, biserica Parohiei Parcul Domeniilor-Caşin, Paraclis Patriarhal, din Protopopiatul Sector 1 Capitală, şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în zi de hram de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de slujitori.
Credincioșii Parohiei Parcul Domeniilor-Caşin din Capitală au fost binecuvântați ieri, cu ocazia hramului bisericii, de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele consilier patriarhal Florin Marica, părintele paroh Gabriel Cazacu, părintele Daniel Flonta, părintele prof. Dumitru Colotelo, părintele Constantin Stănuleţ, părintele Florentin Marian Dorobanţu şi arhidiaconul Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei de hram, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre originea şi existenţa îngerilor, explicând că în secolul al 6-lea marele teolog şi mistic Sfântul Dionisie Areopagitul a scris despre puterile cereşti netrupeşti într-o lucrare intitulată „Despre ierarhia cerească”. „Sfântul Dionisie Areopagitul împarte această oaste nesfârşită a îngerilor în trei triade, fiecare triadă având câte trei cete. Cele mai apropiate cete de tronul Preasfintei Treimi sunt constituite de mulţimea Serafimilor, numiţi «cei cu ochi mulţi», de mulţimea Heruvimilor «cei cu şase aripi» şi de mulţimea Tronurilor «celor preasfinte» (...). A doua triadă, în teologia Sfântului Dionisie Areopagitul, este alcătuită de mulţimea Domniilor, a Puterilor şi cea a Stăpâniilor, iar cea de-a treia triadă, care este cea mai apropiată de oameni, slujind acestora potrivit Sfintelor Scripturi, este alcătuită din mulţimea Începătoriilor, Arhanghelilor şi Îngerilor. Îngerii, potrivit definiţiei Sfântului Apostol Pavel, sunt duhuri slujitoare, trimise să slujească celor care vor primi mântuirea”, a subliniat Episcopul-vicar patriarhal.
În continuare, Preasfinţia Sa a evidenţiat rolul şi misiunea îngerilor în istoria mântuirii neamului omenesc, cu referiri atât la Vechiul, cât şi la Noul Testament. De asemenea, ierarhul a îndemnat credincioşii să se roage sfinţilor îngeri atunci când întâmpină greutăţi şi suferinţe, deoarece sfinţii îngeri, cu toate că sunt fiinţe imateriale, spirituale, îi ajută pe oameni în situații concrete din viața acestora. „Sfinții îngeri sunt de o realitate mai vie şi mai dinamică decât multe lucruri materiale de care ne lovim în fiecare zi. De aceea, trebuie să ne rugăm lor întotdeauna, pentru că ei au această slujire sfântă, de a ne conduce pe marea învolburată a acestei vieţi, către limanul mântuirii, către Împărăţia lui Dumnezeu”, a mai spus Preasfinţia Sa.
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, înconjurat de soborul slujitorilor, a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaş de rugăciune, emblematic pentru București, trecuţi la Domnul în decursul anilor.