La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul unei biserici istorice din Tulcea
În fiecare an, la data de 6 august, credincioșii tulceni se adună sub cupola istoricei biserici cu hramul „Schimbarea la Față” din Tulcea, singura din municipiul de la gurile Dunării și a doua cu acest hram din Episcopia Tulcii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la slujbă participând numeroși credincioși.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația praznicului împărătesc și despre posibilitatea noastră de a ne apropia de Dumnezeu și de a vedea, prin Sfintele Taine, lumina cea dumnezeiască, singura care poate să lumineze calea spre mântuire. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii, preoții și enoriașii bisericii adormiți întru Domnul de-a lungul vremii, pentru care s-a și făcut slujba Parastasului.
Actuala Biserică „Schimbarea la Față”, cunoscută și sub numele de „rusească” sau „căzăcească”, a fost construită în perioada 1872-1882, cu acordul (firmanul) autorităților otomane, care încă mai stăpâneau Dobrogea la acea vreme. Pe locul acesteia a existat la mijlocul secolului al 18-lea o altă biserică.