De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hramuri de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul în Transilvania
În Duminica a 6-a după Rusalii, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, numeroase locaşuri de cult, îndeosebi mănăstiri, şi-au serbat hramul. La Mănăstirea Topliţa au fost aniversaţi 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi de la întronizarea IPS Arhiepiscop Ioan.
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, sute de credincioşi din localităţile de pe Valea Hârtibaciului, dar şi din alte părţi ale ţării, au participat la hramul Schitului Pelişor, judeţul Sibiu. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la altarul de vară. În soborul de preoţi s-au aflat stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Agnita, Mihai Naicu şi slujitori ai Sfintelor Altare din localităţile apropiate de Mănăstirea Pelişor. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu.
Aşezat între oraşele Sibiu, Agnita şi Mediaş, Schitul Pelişor este singurul aşezământ monahal din zonă, şi din acest motiv foarte mulţi credincioşi vin aici periodic pentru a se ruga. De fiecare dată, la hram, incinta este plină de credincioşii apropiaţi de schit.
Vindecarea trupului şi a sufletului
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre Evanghelia din Duminica a 6-a după Rusalii, în care ne este prezentată minunea vindecării slăbănogului din Capernaum.
„Sfântul Evanghelist Matei descrie această minune arătând cum Mântuitorul Iisus Hristos i-a primit credinţa celui care era bolnav. Văzând credinţa lui, Mântuitorul Hristos i-a spus: «Iertate îţi sunt păcatele!», şi apoi i-a spus «Scoală-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta!» Între aceste două sentinţe, între aceste două binecuvântări prin care i s-au iertat slăbănogului păcatele ce stăteau la temelia suferinţelor sale şi a neputinţei de a se mişca, şi prin care mai apoi i s-a adus vindecarea propriu-zisă, au existat îndoieli din partea unora prezenţi. Această minune a mai fost menţionată în Evanghelie, amintindu-se că patru oameni l-au adus pe slăbănog prin acoperişul casei şi, când Mântuitorul a văzut credinţa slăbănogului şi a celor patru, l-a vindecat. Celor care cârteau, Mântuitorul le-a pus o întrebare: «Ce este mai uşor să spui, iertate îţi sunt păcatele sau scoală-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta?» Ei se întrebau cine este Acesta care iartă păcatele, pentru că ştiau că numai Dumnezeu iartă păcatele. Într-adevăr, doar Dumnezeu iartă păcatele, dar ei n-au recunoscut pe Fiul lui Dumnezeu în Mântuitorul Hristos. Cuvântul de binecuvântare al Mântuitorului Hristos, rostit cu autoritate dumnezeiască, a atras după sine vindecarea, refacerea acelui dezechilibru din fiinţa suferindă. Înţelegem prin această lucrare că nu este suficient doar să ne minunăm de faptele Mântuitorului Hristos, ci să fim încredinţaţi că, dacă noi ne pregătim prin Tainele Bisericii, ne vindecăm sufletul“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Apărarea dreptei credinţe
Mai apoi, ierarhul a vorbit despre minunile săvârşite de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul şi despre virtuţile acestuia. Viaţa sa este un model pentru fiecare creştin, a subliniat ierarhul, mai ales în zilele noastre, când credinţa creştină este provocată de foarte multe mişcări seculare, după cum şi în vremea Sfântului Proroc Ilie poporul ales se confrunta cu felurite manifestări păgâne venite de la alte popoare.
„Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul a fost urât de mulţi pentru că apăra credinţa cea dreaptă, viaţa morală şi plăcută lui Dumnezeu. Cei care se roagă Sfântului Ilie primesc binecuvântarea lui Dumnezeu şi ajutorul acestui mare proroc“, a spus Părintele Mitropolit.
La final, stareţa mănăstirii, monahia Teoctista Ababei, i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală la hramul aşezământului monahal şi i-a oferit ca semn de apreciere o icoană a Maicii Domnului.
Schitul Pelişor a fost întemeiat în 2005 şi s-a dezvoltat în timp prin ctitorirea casei monahale, a unei biserici de lemn, iar de curând s-au început lucrările de zidire la biserica mare, a cărei piatră de temelie a fost aşezată de IPS Mitropolit Laurenţiu la hramul din 2011.
IPS Mitropolit Andrei la Nuşeni
Mănăstirea bistriţeană „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din localitatea Nuşeni a fost duminică în sărbătoare. În mijlocul obştii monahale a fost prezent Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie pe un altar de vară, înconjurat de un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi.
Ierarhul le-a vorbit celor aproape cinci mii de credincioşi prezenţi la slujbă despre „jertfa bineprimită de Dumnezeu“, şi anume Sfânta Liturghie: „Criteriul cu ajutorul căruia Sfântul Ilie le-a demonstrat că Dumnezeu este Domnul a fost jertfa cea bineplăcută lui Dumnezeu. Şi în zilele noastre sunt diferite confesiuni religioase care s-au despărţit de Biserică. Asemeni Prorocului Ilie, pentru că nu putem să le dovedim adevărul cu cuvântul, nici cu viaţa noastră ascetică - dacă ea ar fi…-, nici cu pedepsele lui Dumnezeu, zicem noi că le-am demonstra adevărul prin jertfa Sfintei Liturghii. Liturghia este criteriul adevărului în vremurile noastre, Liturghia este jertfa nesângeroasă în care Duhul Sfânt preface prescura şi vinul în Trupul Domnului Iisus Hristos. Este jertfa adevărată, este izvor de har şi de binecuvântare pentru toată lumea“.
Distincţii şi diplome
Peste 200 de credincioşi s-au împărtăşit în cadrul Sfintei Liturghii, iar pe tot parcursul slujbei, cei prezenţi la mănăstirea de la Nuşeni s-au închinat la o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“, adusă de la Schitul „Prodromu“ din Sfântul Munte Athos, icoană ce va rămâne la mănăstire. La finalul slujbei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a oferit stareţului mănăstirii, protosinghelul Paisie Iloaie, distincţia „Crucea Arhiepiscopală“, pentru misiunea pastorală pe care o desfăşoară. De asemenea, celor care sprijină mănăstirea de la Nuşeni, ierarhul le-a înmânat diplome de aleasă cinstire.
„Biserica rămâne, fraţilor! Şi ea vă este glie şi patrie străbună, de la naştere până la mormânt. Aceasta este cerinţa Prorocului Ilie ca să nu se înstrăineze cei din vremea lui. Aceasta este cererea noastră de astăzi, aceasta vrem: să fim şi noi reprezentanţi ai Sfântului Ilie. Să ştiţi, iubiţi credincioşi, de vă va întreba cineva, Biserica este cel mai mare avut naţional, pe care-l are poporul, alături de viaţa voastră. Vă recomand şi vă rog, rămâneţi alături de Biserică!“, acesta a fost îndemnul stareţului Paisie Iloaie adresat celor aproape cinci mii de credincioşi prezenţi anul acesta la hram. De asemenea, în numele obştii monahale şi a credincioşilor, i-a mulţumit Părintelui Mitropolit pentru purtarea de grijă şi pentru prezenţă.
Nuşeni, loc de pelerinaj
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“, din localitatea bistriţeană Nuşeni, a fost înfiinţată în anul 1991. Biserica din cărămidă a fost construită în anul 1998. Foarte căutată de credincioşi din toată ţara, mănăstirea a avut la început probleme cu drumul de acces, fiind izolată, pe un deal. În anul 2009 drumul comunal către mănăstire a fost asfaltat, astfel că accesul la aşezământul monahal se poate face cu autoturismul. Acum doi ani, cu ocazia prăznuirii hramului au fost aduse şi aşezate spre închinare moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din judeţul Tulcea. Mănăstirea de la Nuşeni desfăşoară şi o activitate misionară, fiind implicată în diverse campanii umanitare.
IPS Irineu la Mănăstirea Albac
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ de la Albac, judeţul Alba, cu ocazia hramului. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor mare de preoţi şi diaconi. Pelerinii prezenţi în mănăstirea a cărei obşte este condusă de stareţa stavrofora Ioanichia s-au rugat Sfântului Proroc Ilie pentru sănătate, linişte şi pentru ploaie la vreme potrivită.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Sfântul Ilie, care a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos, este socotit cel mai mare dintre profeţii evrei. El a căutat să întoarcă poporul la închinarea adevăratului Dumnezeu, într-un timp când cultele canaanite şi feniciene erau în floare. De la Sfântul Ilie învăţăm să-L iubim pe Dumnezeul Cel viu şi adevărat. De la slăvitul proroc mai învăţăm să facem tot ce ne stă în putinţă ca Numele lui Dumnezeu să fie cinstit, şi Legea Sa să fie respectată“.
Tot duminică, de la ora 17:00, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat, la biserica din Parohia Muşca, cununia religioasă a teologului Ioan-Marius Baieş cu tânăra Sînziana Vasiu. La finalul slujbei, ierarhul a adresat tinerilor miri câteva sfaturi pentru viaţa de familie.
Aniversarea în Covasna şi Harghita
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ilie“ de la Topliţa, judeţul Harghita, înconjurat de un sobor de 40 de preoţi, stareţi, diaconi din zonă şi din alte judeţe ale ţării. La finalul hramului mănăstirii ctitorite de primul patriarh al României, Miron Cristea, ministrul apărării naţionale Mircea Duşa i-a înmânat IPS Arhiepiscop Ioan cea mai înaltă distincţie a Armatei Române: Emblema de Onoare. Evenimentul a marcat 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi a întronizării ierarhului.
În documentul semnat de ministrul apărării naţionale Mircea Duşa, se arată că distincţia a fost acordată IPS Arhiepiscop Ioan „în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru bogata activitate misionară şi pentru cea de promovare a imaginii Armatei României“, conform Agerpres. Ministrul apărării naţionale le-a reamintit celor 1.500 de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie că, în cei 20 de ani de când se află în fruntea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan a reconstruit toate bisericile din cele două judeţe, s-a implicat în viaţa socială şi culturală şi a fost un factor de echilibru în zonă.
La slujba de la Mănăstirea „Sfântul Ilie“ au fost prezenţi şi şefii de stat-major ai celor trei arme ale Armatei Române, respectiv forţele terestre, aeriene şi navale, Sfântul Ilie fiind ocrotitorul aviatorilor.
IPS Arhiepiscop Ioan i-a binecuvântat pe militari: „Vă asigurăm că, atât timp cât va fi Ortodoxie românească, din cărţile noastre de slujbe nu va lipsi cuvântul «oştirea» română. La fiecare Liturghie, mii de preoţi români din mănăstiri şi din bisericile de mir nu este sărbătoare, duminică să nu pomenească poporul şi oştirea română. Aşa am pomenit de la strămoşi, ca Biserica şi Armata să fie mereu pe acelaşi front al păcii, al iubirii, al siguranţei naţionale şi al binelui poporului român. Dumnezeu să binecuvânteze oştirea română“.
Hram la Băişoara, Cluj
Sute de credincioşi au fost prezenţi la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie“ din comuna clujeană Băişoara. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pe Altarul de vară, înconjurat de un sobor de 13 preoţi şi diaconi.
Ierarhul a vorbit despre viaţa Sfântului Ilie şi a tuturor sfinţilor, ca model pentru creştini: „Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie ne oferă oricăruia dintre noi motive puternice, adânci, atât pentru a împrospăta în amintirea noastră viaţa duhovnicească înaltă pe care a trăit-o Sfântul Ilie, dar şi pentru lucrarea pe care el a săvârşit-o în lume prin harul dat lui de Tatăl Ceresc. Astfel, putem să dobândim mila şi ajutorul lui Dumnezeu şi ocrotirea şi povăţuirea Maicii Domnului şi a tuturor sfinţilor, arătându-ne compasiunea şi solidaritatea faţă de cei care suferă, arătându-ne disponibilitatea de a fi responsabili de darul vieţii, pe care îl primim cu toţii de la Dumnezeu, a vieţii care, binecuvântată de Mântuitorul Hristos, de Sfântul Duh, în Biserică, poate să ne aducă pace, linişte şi bucurie“.
La finalul slujbei, stareţul Iacob Rus i-a mulţumit PS Vasile Someşeanul pentru prezenţa la hram, dar şi preoţilor, autorităţilor şi tuturor credincioşilor care sprijină aşezământul monahal.
Mănăstirea de la Băişoara s-a înfiinţat în anul 1995 ca schit, iar un an mai târziu a primit statut de mănăstire. La început a fost construit un paraclis de lemn, apoi corpul de chilii. În anul 1999 s-a început ridicarea unei biserici în stil bizantin, după modelul bisericii Mănăstirii Sinaia, lucrările ajungând acum la faza de pictură.
Sfinţire în Protopopiatul Sighet
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit noua biserică de lemn în stil maramureşean, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie“, din Parohia Strâmtura Valea Satului, Protopopiatul Sighet, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, diaconul Cătălin Ciprian David a fost hirotonit întru preot pe seama credincioşilor din Parohia Colţirea, Protopopiatul Baia Mare. La sfârşitul Sfintei Liturghii, parohul Ioan Sorin Ferenţ, în semn de apreciere pentru ctitorirea noii biserici şi construirea casei parohiale, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, iar binefăcătorii care au contribuit la lucrări au primit diplome de vrednicie. (Arhid. Petrişor Muntean, Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan)