Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Hramuri la catedrale și biserici istorice
Sfântul Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendar, a fost prăznuit joi de credincioșii români, astfel că la catedrale și biserici istorice din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au fost săvârșite slujbe de către chiriarhi împreună cu preoți și diaconi, iar la final copiii au primit tradiționalele daruri.
Istorica Biserică „Sfântul Nicolae”-Domnesc din municipiul Curtea de Argeș a primit joi numeroși credincioși care au venit să sărbătorească hramul. Sărbătoarea a fost cinstită prin Sfânta Liturghie săvârșită de IPS Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final au fost pomeniți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre istoria ctitoriei domnitorilor Basarabi, precum și despre viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolae.
Sfântul Nicolae, sărbătorit la Buzău și Focșani
IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a fost prezent miercuri, 5 decembrie 2018, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Buzău. În ajunul sărbătorii ocrotitorului locașului de cult, ierarhul a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, un grup de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 7 din oraș a susținut un program de colinde, primind daruri din partea parohiei.
Ierarhul a slujit joi, 6 decembrie 2018, la hramul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Stroe din Focșani. Locașul de închinare a fost neîncăpător pentru numărul mare de credincioși veniți să participe la Sfânta Liturghie. A fost oficiată și slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii bisericii trecuți la Domnul. „Să luăm cu toții exemplul de bunătate, milostenie, ascultare și mărturisire cu curaj a credinței creștine pe care ni-l dă Sfântul Ierarh Nicolae. Să ne adresăm lui în rugăciune cu multă dragoste și încredere, pentru că este un sfânt blând, înțelegător și rugător în fața Tronului Ceresc”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian în cuvântul de învățătură. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei, ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, inspector eparhial.
Hramul unei biserici istorice din Brăila
Biserica închinată Sfântului Nicolae din Brăila a fost joi neîncăpătoare pentru credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie săvârșiă de IPS Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat și numeroşi tineri şi copii, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din oraşul de la Dunăre. La momentul cuvenit, foarte mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, care, la momentul chinonicului, au susţinut un concert de colinde şi alte cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care ne aflăm, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial. În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi. „Biserica noastră îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nicolae pentru râvna sa în apărarea şi promovarea sfintei şi dreptei credinţe pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul nostru Iisus Hristos prin Sfinţii Săi Apostoli, dar şi pentru că el este grabnic ajutător al celor necăjiţi, fiind păstorul cel blând, bun şi milostiv în mijlocul credincioşilor săi. Sfântul Nicolae a avut în lucrarea sa pastorală multă deschidere către tineri şi către copii, iar ei, din generație în generație au arătat mare evlavie către el, îndrăgindu-l şi iubindu-l ca pe un părinte dăruitor”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos. La final, ierarhul a premiat 10 tineri care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare şi 4 profesori implicaţi în pregătirea lor, reprezentanţi ai mai multor licee şi colegii din judeţul Brăila. Tinerii au primit Diploma eparhială „Tinereţe şi credinţă”, premii în bani şi cărţi de zidire sufletească, apărute la editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Şi ceilalţi copii prezenţi la slujbă au primit în această zi daruri de la Moş Nicolae, parohia pregătind în acest scop 300 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet. Peste 10.000 de credincioşi au fost „călători pe calea sfinţilor” în cele trei zile de pelerinaj la Brăila, având posibilitatea să cinstească moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada Bisericii „Sfântul Nicolae”.
Sărbătoarea Catedralei Episcopale din Tulcea
Cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae” din Tulcea, Episcopia Tulcii a desfășurat un program liturgic-filantropic care să marcheze cu cinste această importantă sărbătoare a tulcenilor, ne-a transmis pr. Felix Neculai, consilier eparhial. Marți, 4 decembrie, preoții slujitori la Catedrala Episcopală s-au aflat în mijlocul asistaților din Căminul de bătrâni „Sfântul Nectarie” din Tulcea, împărțindu-le pachete cu daruri și săvârșind rugăciuni pentru diferite trebuințe.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită la Catedrala Episcopală de PS Părinte Episcop Visarion, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a numeroşi credincioşi din oraș, precum şi din alte parohii tulcene. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre viața Sfântului Nicolae, despre modelul său de apărător al credinței și despre cinstirea sa, deopotrivă în Răsăritul, cât și în Apusul Europei.
La finalul slujbei au fost oferite credincioşilor aproximativ 400 de pachete cu alimente, prin contribuția parohiei și cu ajutorul enoriașilor binevoitori, iar copiilor asistaţi la Cantina „Sfântul Nicolae”, care funcţionează pe lângă Catedrala Episcopală, li s-au oferit daruri pentru școală.