Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramurile mănăstirilor Cămărăşeasca şi Topolniţa
Mănăstirea Cămărăşeasca, străvechi aşezământ monahal de pe malul drept al Gilortului, îşi va serba mâine, 29 august, ocrotitorul. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji la hramul mănăstirii mehedinţene Topolniţa.
În cinstea praznicului Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, de joi, 29 august, Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Cămărăşeasca, din Târgu Cărbuneşti va primi aleasa vizită a întâistătătorului Bisericii din Oltenia, IPS Părinte Mitropolit Irineu. Evenimentul se bucură, ca în fiecare an, de prezenţa a sute de pelerini din toate colţurile Olteniei, veniţi aici la rugăciune încă de astă-seară.
Mănăstirea Cămărăşeasca, istorie şi prezent
Cu acest binecuvântat prilej, obştea mănăstirii, în frunte cu monahia Christofora Drăghici, stareţa cinstitului aşezământ monahicesc, a pregătit un frumos pliant descriptiv pe care urmează să-l ofere credincioşilor prezenţi. Publicaţia are în primul rând o valoare documentară, cuprinzând în rezumat istoricul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Cămărăşeasca. Pe de altă parte, utilitatea se concretizează într-un veritabil şi eficient mijloc de transmitere şi promovare a mesajului duhovnicesc oferit de momentul ales în vederea distribuirii sale. Nu în ultimul rând, trebuie subliniat faptul că pliantul consemnează cu alese cuvinte şi în imagini de referinţă crâmpeie de viaţă ce ne redau câte ceva din osteneala obştei de maici care îşi îndeplinesc în fiecare clipă misiunea de a fi rugătoare la Dumnezeu, pentru toţi cei care îşi îndreaptă paşii spre această sfântă mănăstire. Cei care au contribuit la finalizarea acestui proiect sunt: colectivul Cercului foto-artă plastică al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Tg. Jiu, fotograful Marius Zgăbaia, tipografia „Prodcom“ SRL din Târgu Jiu, Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti, prin primarul Mihai Viorel Mazilu, şi prof. univ. dr. Constantin Căruntu.
Liturghie arhierească în ctitoria Sfântului Nicodim la Topolniţa
Tot în această zi, mănăstirea mehedinţeană Topolniţa îşi serbează cel de-al doilea hram. Pelerinii sunt aşteptaţi să vină la sfânta mănăstire încă din această seară. La altarul de vară, amenajat în incinta aşezământului monahal, credincioşii vor putea să participe la slujba de priveghere în cinstea sfântului (Vecernia Mare cu Litie şi Utrenia). În dimineaţa sărbătorii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul se va oficia slujba de sfinţire a apei (Agheasma mică), după care, în jurul orei 9:00, un sobor de preoţi şi diaconi îl va întâmpina pe PS Părinte Nicodim, care va săvârşi Sfânta Liturghie la altarul de vară. Ca prinos de recunoştinţă adus ctitorilor, stareţilor şi vieţuitorilor, închinătorilor, donatorilor şi binefăcătorilor acestei mănăstiri, adormiţi întru dreapta credinţă, se va oficia apoi slujba Parastasului.
Mănăstirea Topolniţa este un aşezământ de călugări, cu viaţă de obşte, sub stăreţia arhimandritului Pavel Nicolăescu. Se află pe teritoriul comunei Izvoru Bârzii din judeţul Mehedinţi. După tradiţie, prima biserică a fost zidită aici de Sfântul Nicodim, în secolul al XIV-lea. Biserica actuală, în formă de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de Lupu Buliga - „ver căpitan de plai“. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore „Grecul“ şi Dima „Romanul“. Remarcabilă este tema „Judecata de Apoi“, pictată în faţada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.
După secularizare (1863), schitul a fost părăsit şi reînfiinţat în 1930. În anul 1932, Comisia monumentelor istorice a făcut reparaţii parţiale şi s-au reconstruit trei chilii. Mai târziu, s-au executat reparaţii şi restaurări, prin grija vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei. La data de 21 mai 1993 s-a sfinţit biserica de lemn a mănăstirii, ce poartă hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.