De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hrană pentru pelerini
An de an, mii de pelerini din Bucureşti şi din întreaga ţară vin să se închine la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Şi anul acesta, din donaţiile preoţilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, protoieriile şi Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei oferă ajutor pelerinilor de pe Dealul Mitropoliei, constând în cazare şi hrană caldă.
Pe parcursul desfăşurării hramului Catedralei Patriarhale, Arhiepiscopia Bucureştilor, cu sprijinul tuturor protoieriilor din cadrul eparhiei, se implică în asistarea pelerinilor, pentru a le uşura aşteptarea şi a-i întări fizic cu hrană caldă, ceai şi cafea pentru a rezista temperaturilor scăzute. „În aceste zile, încercăm să fim alături de pelerini ca să le uşurăm această şedere pe Colina Bucuriei. Astfel, sunt distribuite peste 20.000 de porţii de sendvişuri şi hrană caldă, aproximativ 2.000 de produse de patiserie, din partea Cafetăriei «Misionarul», a Centrului social-pastoral «Sfântul Apostol Andrei», şi fructe din partea Protoieriei Vălenii de Munte. Între orele 22:00 şi 6:00 se distribuie ceai de către voluntarii ASCOR şi LTCOR, coordonaţi de Sectorul social-filantropic şi misionar şi Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul din Arhiepiscopia Bucureştilor. Distribuirea ceaiului a început în data de 22 octombrie. De asemenea, au fost puse la dispoziţie pentru pelerini două puncte de cazare, şi anume la colegiile naţionale «Mihai Eminescu» şi «Ion Creangă» din Capitală, acolo fiind paturi, hrană şi apă pentru timpul nopţii”, a precizat pr. Ionuţ-Viorel Iordăchescu, consilier eparhial al Sectorului social-filantropic şi misionar.
Programul de distribuire a hranei pentru pelerini de către asistenţii sociali din cadrul protoieriilor şi ai Sectorului social-filantropic şi misionar a început de duminică, 23 octombrie, când au fost oferite pachete cu alimente, ceai şi cafea din partea parohiilor din Protoieriile Ilfov Sud şi Ilfov Nord. „Reprezentanții Protoieriei Ilfov Nord au împărțit 2.000 de sendvişuri credincioșilor pelerini care au venit să-l cinstească pe Sfântul Cuvios Dimitrie, dar și pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al credinței creștine. Această acțiune este un gest de prețuire pentru cei care în aceste zile de sărbătoare manifestă o credință vie, căutând hrana cea duhovnicească”, a precizat pr. Cristian-Mihai Burcea, protopopul Protoieriei Ilfov Nord.
Ieri, 24 octombrie, alimente, ceai şi cafea, calde, au fost oferite la prânz de Protoieria Câmpina. „A devenit o tradiţie pentru Protoieria Câmpina ca, în fiecare an, în aceste zile de mare sărbătoare să fim la Bucureşti. Este o tradiţie frumoasă şi sfântă pentru că vin oameni din întreaga ţară să se închine la sfintele moaşte, oameni care stau ore în şir din dragoste, pentru a se împărtăşi din harul lui Dumnezeu care este în sfinţii de aici. Atunci şi noi am dorit ca această aşteptare să o facem mai frumoasă, prin oferirea de sendvişuri proaspete şi gustoase, de cafea caldă sau ceai. La această acţiune a noastră ne întâlnim şi cu câmpineni de-ai noştri, care stau aici la sfintele moaşte şi care, acum câteva zile când le-am spus de această acţiune, s-au bucurat că venim aici. Este o operă a dragostei lui Dumnezeu care lucrează prin aceste sfinte moaşte şi care ne cheamă aici ca închinători, ca rugători, dar şi ca ajutători, pentru că mai mare decât toate este dragostea şi întrajutorarea aceasta a creştinilor”, a explicat pr. Grigore Melnic, protopopul Protoieriei Câmpina.
Tot ieri, dar spre seară, a fost împărţită hrană dăruită de protoieriile Ploieşti Sud şi Ploieşti Nord. „Am adus din partea protoieriilor Ploieşti Sud şi Ploieşti Nord 2.000 de sendvişuri pentru pelerinii care vor fi prezenţi pe Dealul Patriarhiei, dar şi 10 kg de ceai, constând în aproape 5.000 de plicuri de ceai, 10 kg de zahăr şi 10 kg de cafea, pentru a fi distribuite de voluntari pe timpul nopţii. Lucrarea celor două protoierii a fost susţinută prin donaţiile preoţilor şi credincioşilor din cuprinsul protoieriilor”, a precizat pr. Mihăiţă Stroe, protopopul Protoieriei Ploieşti Sud.