De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Hristos Domnul și Maica Sa sunt izvor de tămăduiri pentru credincioși
De Izvorul Tămăduirii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală, în care i-a îndemnat pe credincioşi să se roage Maicii Domnului „ca binecuvântarea pe care a primit-o ea de la Hristos, Izvorul Tămăduirilor, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, să o împărtăşească sub formă de vindecare şi de ajutor tuturor celor care se roagă cu credinţă la icoana sa, cerându-i tămăduire şi alinare de întristare, suferinţă şi boală”.
În predica rostită la finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii noastre a enumerat trei învăţături duhovniceşti ale sărbătorii Izvorului Tămăduirii. „Hristos Domnul, Cel răstignit şi înviat, este Mântuitorul lumii, adică vindecătorul şi eliberatorul lumii de păcat, de iad şi de moarte şi dăruitorul vieţii veşnice. De aceea, în primul rând, El este Izvorul Tămăduirii, Izvorul dătător de viaţă. În al doilea rând, întrucât Maica Domnului este fiinţa cea mai apropiată de Mântuitorul Iisus Hristos, ea primeşte binecuvântările Lui, inclusiv darul vindecării de boli şi, aşa cum ne arată icoana sărbătorii de astăzi, Maica Domnului devine şi ea izvor al tămăduirii. În al treilea rând, noi prăznuim pomenirea sfințirii bisericii numite «Izvorul dătător de viaţă» sau «Izvorul Tămăduirii» de la Constantinopol, zidită în secolul al V-lea de împăratul Leon, rezidită apoi de împăratul Justinian şi de împăraţii Vasile Macedoneanul şi Leon cel Înţelept. Această pomenire a bisericii de la Constantinopol este foarte importantă, întrucât în subsolul acesteia se află izvorul pe care l-a găsit împăratul Leon cel Mare în secolul al V-lea”, a spus Preafericirea Sa.
Hristos este Izvorul tămăduirilor
Patriarhul României a explicat de ce sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a fost rânduită de Biserică în vinerea Săptămânii Luminate: „Pentru a ne arăta că Hristos Domnul este vindecătorul, tămăduitorul şi Izvorul tămăduirilor. Acest adevăr se vede clar în ecfonisul care urmează după rugăciunea de sfinţire a apei, unde se spune că «Hristos este Izvorul tămăduirilor» (...). Biserica a rânduit ca în Săptămâna Luminată, în care noi prăznuim în mod deosebit cu multă bucurie şi evlavie pe Hristos Cel înviat din morţi, să ne aducem aminte de puterea Sa vindecătoare. De aceea, toate duminicile de la Paşti până la Rusalii sunt duminici ale vindecărilor: sufleteşti şi trupeşti”.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat semnificaţiile icoanei „Izvorul Tămăduirii”: „În icoana praznicului de astăzi vedem că Mântuitorul Iisus Hristos este în centru. Mâinile Sale sunt în stare de binecuvântare, iar mâinile Maicii Domnului sunt în stare de rugăciune. Maica Domnului, prin rugăciunile ei către Domnul, primeşte binecuvântarea lui Hristos. Astfel, Maica Domnului devine şi ea izvor al tămăduirilor, izvor dătător de viaţă. De aceea, atât Mântuitorul, cât şi Maica Sa sunt plasaţi într-un bazin în formă de potir mare, din care ţâşneşte apa tămăduitoare”. Patriarhul României a vorbit şi despre minunea de la izvorul tămăduirii, săvârşită de Maica Domnului în secolul al V-lea, când viitorul împărat bizantin Leon, la îndemnul Fecioarei Maria, spălând ochii unui orb cu apa de la un izvor ascuns, acesta şi-a recăpătat vederea.
La final, Preafericirea Sa i-a îndemnat pe credincioşii care au în casele lor apă sfinţită din anii trecuţi să o folosească, deoarece aceasta este vindecătoare de boli. „Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Vindecătorul sufletelor şi al trupurilor noastre, şi Maicii Domnului, care sunt izvor de tămăduiri, să ne întărească în credinţă, să ne înmulţească iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni şi să ne dăruiască speranţa că vom trece prin această încercare cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu o întrajutorare, o iubire milostivă arătată faţă de cei bolnavi, faţă de cei izolaţi, bătrâni şi singuri”, a îndemnat Părintele Patriarh.
Rugăciune la Izvorul Maicii Domnului din grădina Reşedinţei Patriarhale
După Sfânta Liturghie, slujitorii de la Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” au mers în procesiune la Troiţa „Izvorul Tămăduirii” din Parcul „Grădina Maicii Domnului” al Reşedinţei Patriarhale, unde părintele arhimandrit Lucian Bujor, inspector de specialitate în cadrul Administraţiei Patriarhale, a oficiat Sfinţirea cea mică a apei după rânduiala din Vinerea Luminată.