La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Hristos împărtăşit copiilor“ în parohiile Negreşti I şi II din Piatra Neamţ
Anul Crezului ortodox şi al Autocefaliei româneşti prilejuieşte manifestări în întreaga Patriarhie Română. În satul Negreşti, comuna Negreşti, din Protopopiatul Piatra Neamţ, s-a desfăşurat cateheza finală a anului catehetic 2009-2010, din cadrul proiectului "Hristos împărtăşit copiilor". Pe 18 iunie 2010, în Biserica "Sfânta Treime" a parohiei Negreşti II, cateheza care a îmbrăcat haina unui adevărat spectacol a debutat cu rugăciunea şi cuvintele de deschidere ale celor doi preoţi: pr. Leonte Lehaci şi pr. Vasile Solomon. La această activitate au participat, alături de copii, părinţi ai acestora, consilierii parohiilor Negreşti I şi Negreşti II, profesori ai Şcolii cu clasele I-VIII Negreşti, preoţi din parohiile vecine şi credincioşi din cele două parohii. Programul a avut cinci părţi: o evaluare a cunoştinţelor despre Crez, un concurs de eseuri cu tema: "Cateheza şi rolul ei în formarea mea de creştin", un concurs de recitare de poezii religioase legate de temele abordate în catehezele săptămânale, un concurs-expoziţie de pictură, colorat şi desen şi un concurs de bătut toaca. Juriile concursurilor au fost compuse din director Viorica Dascălu-Radu, prof. de Religie Anişoara Lehaci, prof. Lămâiţa Dominte, prof. Dan Dascălu şi pr. Zaharia Ştefan, coordonator al Biroului de catehizare a tineretului al Protopopiatului Piatra Neamţ. Finalul a cuprins premierea tuturor câştigătorilor acestor probe, cât şi a celorlalţi participanţi din întregul parcurs catehetic, unele premii fiind inedite: pentru cea mai bună prezenţă la cateheze, cel mai complet şi îngrijit caiet de notiţe catehetice şi cea mai bună prezenţă la slujbele Bisericii pe parcursul anului catehetic.
"Ne-am bucurat de un număr mare de cateheţi" Preoţii din parohiile Negreşti I şi Negreşti II s-au arătat mulţumiţi de activitatea pe care au întreprins-o cu şcolarii la cateheze. "Trebuie să vedem în aceste evenimente oportunitatea de a ne apropia mai mult copiii de Dumnezeu, pe care Îl cunosc în sfintele noastre biserici şi în familie - biserica de acasă. Catehezele noastre din vinerile de peste an şi din excursiile organizate la mănăstiri sădesc teasc din care mlădiţele - sufletele lor curate - se înalţă cu privirea către Tatăl ceresc pe care Îl cunosc prin Cuvântul întrupat şi prin harul Duhului Sfânt", a spus pr. Leonte Lehaci de la parohia Negreşti I. "Bucuria de pe chipurile lor şi încurajarea din partea părinţilor sunt premisele creşterii duhovniceşti a acestor tineri care Îl descoperă pe Dumnezeu printre pagini cu notiţe, pe icoanele care îi însoţesc în cateheze şi în jocurile prin care interacţionează în casa Domnului. Ne-am bucurat de un număr mare de cateheţi în acest an catehetic şi nădăjduim că şi anii următori ne vor aduce satisfacţii sufleteşti atât nouă, părinţii lor duhovniceşti, cât şi părinţilor lor care îi cresc cu dragoste şi credinţă", a declarat pr. Vasile Solomon de la parohia Negreşti II. Biserica cu hramul "Sfânta Treime" Negreşti este un sfânt lăcaş ştefanian sfinţit de curând de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Construcţia a debutat în anul 2000 şi a fost finalizată în 2007. Pictura în frescă a fost executată între 2007-2009 de pictorul Costin Racheru. Parohia Negreşti II a folosit până la sfinţirea noului lăcaş o bisericuţă veche de 120 de ani, aflată în vecinătate.