Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hristos ridică trupul de ţărână în slava lui Dumnezeu
Biserica noastră a sărbătorit ieri Înălţarea la cer a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât sărbătoarea Ispasului, aşa cum mai este numit în popor acest praznic, este şi Ziua Eroilor, după Liturghie a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru eroii poporului român care au căzut pe câmpurile de luptă pentru apărarea neamului şi a credinţei strămoşeşti.
În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Patriarhul Bisericii noastre a arătat că sărbătoarea Înălţării Domnului la cer ne arată că Hristos nu S-a înălţat la cer pentru Sine, ci pentru a-i ridica la cer pe toţi cei care cred în El după învierea cea de obşte şi după Judecata de Apoi, răsplătindu-le cu bucurie veşnică credinţa în El şi împlinirea voii Lui pe pământ: „Sărbătoarea Înălţării Domnului Hristos este sărbătoarea înălţării sau ridicării omului la viaţa veşnică. Când Adam a păcătuit, Dumnezeu i-a spus: «Pământ eşti şi în pământ te vei întoarce!» Acum vedem cum Hristos Domnul ridică trupul făcut din ţărână în slava lui Dumnezeu Tatăl şi se împlineşte profeţia: «Şezi de-a dreapta Mea!» De aceea, în otpustul (n.r., formulă care încheie slujba religioasă) de la sărbătoarea Înălţării Domnului se spune că Hristos Domnul S-a înălţat întru slavă de la noi la cer şi a şezut de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl. Prin aceasta ne arată că umanitatea întreagă, care crede în Hristos, va urma acest drum al înălţării întru sfinţenie, lumină şi bucurie. Astfel, umanitatea asumată de Hristos este temelia mântuirii şi înălţării tuturor oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi dacă au crezut în Hristos şi au împlinit în viaţa lor voia lui.
„Eroii sunt modele de iubire jertfelnică“
Atât în cadrul Sfintei Liturghii, cât şi la slujba Parastasului care a urmat, au fost pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români „din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român“. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că eroii sunt modele de iubire jertfelnică şi de dăruire de sine pentru ţară şi pentru popor. „Înălţarea Domnului a devenit pentru poporul român şi Ziua Eroilor fiindcă, aşa după cum Hristos Domnul nu S-a înălţat la cer decât după ce a trecut prin jertfa Crucii şi a înviat, tot aşa poporul român nu se poate înălţa în sfinţenie, în iubire smerită şi jertfelnică, decât prin dăruire de sine, prin luptă împotriva păcatului şi răului. Aşa după cum Hristos Domnul S-a înălţat la ceruri după ce a purtat Crucea şi a ajuns la Înviere, tot aşa eroii sunt cinstiţi pentru că s-au jertfit în trecut prin iubirea mai tare decât frica de moarte“, a spus Patriarhul României.
După ce a săvârşit slujba de pomenire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române şi-a exprimat nădejdea că peste câţiva ani pomenirea eroilor poporului român să se facă în noua Catedrală patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, care are ca hram principal Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor.
Preafericirea Sa a precizat că acest hram care a fost pus noii catedrale a reprezentat o dorinţă a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în semn de preţuire pentru jertfa multor eroi ai neamului românesc prin care s-au păstrat dreapta credinţă, fiinţa naţională şi integritatea sufletului românesc.