În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Iași, capitala tinerilor ortodocși
Sâmbătă, 2 septembrie, în cea de-a doua zi a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO), la universitățile și liceele din Iași au fost organizate dimineață două sesiuni de dezbateri pe ateliere de lucru cu tema „Tânărul în căutarea libertății”. Seara, participanții s-au rugat împreună și au audiat conferința susținută de părintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu și moderată de jurnalistul Daniel Buzdugan. Duminică-dimineața au mers la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de ierarhi la un altar de vară din proximitatea Catedralei Mitropolitane.
Ziua de sâmbătă a debutat la ITO 2017 cu oficierea Sfintei Liturghii în mai multe locaşuri de cult din Iaşi: „Sfântul Nicolae”-Copou, „Sfinții 40 de Mucenici”, „Sfântul Iulian din Tars”, Biserica Toma Cozma, Biserica „Buna Vestire”. În continuare, mai multe instituții de învățământ din Iași au fost gazdă sâmbătă pentru cei 5.000 de tineri care au participat la mai multe ateliere pe grupe, tema discuțiilor fiind libertatea.
„Toate aceste activități le-am desfășurat pentru a înțelege mai bine ce înseamnă libertatea și care este valoarea libertății. Ne-am gândit totodată și la legătura libertății cu ceea ce este adevărat”, ne-a declarat Eugenia Barbu, moderator la atelierele organizate la Liceul „Costache Negruzzi” din Iași.
În cursul după-amiezii, participanții la ITO au vizitat principalele obiective turistice din Iași. Unul dintre cele mai așteptate momente - conferința părintelui profesor Constantin Necula - a reunit în Grădina Palas atât delegațiile de participanți, cât și numeroși ieșeni.
Conferinţa a debutat cu o rugăciune, peste 6.000 de persoane unindu-și glasurile pentru a rosti împreună rugăciunea „Împărate Ceresc”.
„Credeți-mă că este cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată: asta este Biserica! Așa arată Biserica! Biserica trebuie să fie în mijlocul tinerilor, în licee, în școli, în piețe. Voi sunteți FB: Forța Bisericii! Oamenii simt, nu poți să minți, atunci când ești în mijlocul oamenilor, ei te simt!”, le-a spus Daniel Buzdugan tinerilor prezenți.
În continuare, părintele Necula a făcut referire la tema conferin-ței – „Tânărul în căutarea libertății”, subliniind faptul că „Libertatea şi iubirea nu răspund la întrebarea «Ce?», ci la întrebarea «Cine?», iar răspunsul este Hristos. Adevărata libertate ține de capacitatea de a fi împreună cu El în permanență. Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos. În seara aceasta vă mulţumesc că aţi venit să mărturisiţi că sunteţi parte vie a Bisericii”.
„Până la urmă, cea mai deplină formă de libertate este să te duci lângă potir, să deschizi gura și să primești Trupul și Sângele lui Hristos. Atunci când toți ceilalți ne spun «Închideți gura», Hristos ne spune «Deschideți gura și primiți Trupul și Sângele lui Hristos!». (...) Cea mai deplină libertate pe care ne-a dat-o Hristos este «Te iert și te dezleg» în scaunul de spovedanie. Asta înseamnă «Ești liber! Nu mai ai nici o cătușă! Ești liber spre Rai!»”, a adăugat părintele conferențiar.
După prelegerea de început, părintele Necula a răspuns, timp de mai bine de două ore şi jumătate, întrebărilor venite de la zeci de tineri din public. Printre întrebările primite și sfaturile date de părintele profesor s-au numărat și următoarele:
„-Ce să facem când cineva înjură Biserica?
- Ce să faceți? Să-l iertați! Biserica este hulită și de aici se naște «antivirusul»!”.
„Dacă vreți să rămâneți de partea Mântuitorului Hristos, nu judecați!”.
Conferinţa s-a încheiat cu rugăciunile de seară rostite în mai multe limbi de tinerii prezenţi la eveniment.
15 ierarhi și peste 6.000 de tineri, duminică, la Sfânta Liturghie
A doua zi, duminică, tinerii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la altarul amenajat lângă Catedrala Mitropolitană.
Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi cu un sobor de ierarhi din țară și din străinătate.
Din sobor au făcut parte: IPS Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis, IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki şi Kumurdo, IPS Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Părinte Grigorie, Episcop de Suprasl, PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi vicar al Patriarhiei Antiohiei, PS Părinte Nicholas, Episcop de Amathundas şi vicar al Mitropoliei de Limassol, PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, PS Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, şi PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii participanți la ITO 2017, dirijați de Andrei Grosu.
„Un prilej de a gusta din libertatea cea adevărată”
Înainte de începerea slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut un scurt cuvânt de învățătură: „Dacă întrebăm, în general, cum se manifestă libertatea omului, cred că cei mai mulți dintre noi am răspunde că înseamnă să mergem unde dorim, fără nici o îngrădire, și nimeni să nu ne oprească să mergem acolo unde tânjește inima noastră. Dacă ți se dă însă posibilitatea să mergi și în cer, să fii și pe pământ, să fii deopotrivă cu cei care au fost în istorie, dar și cu cei care vor veni, oare nu vom spune «Vreau să fiu și eu liber și în cer, și pe pământ, și cu cei plecați dintre noi, și cu cei care sunt acum în viață!»? Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică este Sfânta Liturghie. (…) Pentru aceasta ne-am botezat, pentru aceasta suntem creștini ortodocși, pentru aceasta credem că ITO organizat la Iași este prilej de a gusta din libertatea cea adevărată dăruită în cadrul relației noastre cu Dumnezeu”.
După citirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Andreas a citit mesajul din partea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.
În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și hirotonia întru preot a diaconului Florin Ionuț Braiș. Unul dintre cele mai emoționante momente din cadrul Sfintei Liturghii a fost cel în care cei peste 6.000 de tineri au cântat Paraclisul Maicii Domnului, precum și cel în care tineri din delegațiile străine prezente la eveniment au interpretat cântări specifice țării lor.
Spre finalul slujbei, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a prezentat mesajul transmis de Președinția României.
Olimpici internaționali premiați cu Distincția „Crucea Moldavă”
De asemenea, cinci olimpici din Moldova, care au obținut rezultate excepționale la concursuri internaționale, au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni.
Programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși a continuat ieri cu „Târgul Meșterilor Populari” și „Festivalul Bucuriei” în Parcul Expoziției și cu un spectacol de muzică folk, organizat în Grădina Botanică. În seara zilei a avut loc „Marșul Tinereții”, care a pornit din Parcul Copou până la Catedrala Mitropolitană, ziua încheindu-se cu un concert în fața Palatului Culturii. Astăzi vor avea loc la Iași festivitatea de încheiere a ITO 2017 și predarea ștafetei eparhiei care va organiza ITO 2018.