De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Icoana Maicii Domnului de la Neamţ, în pelerinaj la Bacău
Credincioşii din municipiul Bacău se pot închina în aceste zile la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Mănăstirea Neamţ. Odorul de mare preţ se află la Biserica Precista din Bacău până pe 15 august. În tot acest timp, programul liturgic la acest sfânt locaş este unul special.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ se află de vineri, 8 august 2014, la Biserica Precista din Bacău. Pelerinajul este prilejuit de hramul locaşului de rugăciune închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului a fost aşteptată cu emoţie de credincioşii din municipiul Bacău, care au ţinut în mâini flori, busuioc şi lumânări. După cum a menţionat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, de 15 ani, la Biserica Precista, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, în apropierea hramului, sfânta icoană a Maicii Domnului, cunoscută ca „icoana cu trei mâini“, vine să-i întâlnească pe băcăuanii aflaţi în căutarea milei şi ajutorului Preasfintei Treimi. „Tineri şi bătrâni au întâmpinat icoana sfântă, petrecând-o către locul de cinste rezervat în faţa altarului, cântând imnuri de slavă. Preoţii sfântului locaş, împreună cu cei doi ieromonahi care au însoţit-o pe drumul de la Mănăstirea Neamţ, au citit rugăciunile Acatistului Adormirii Maicii Domnului. Apoi, pelerinii s-au închinat în faţa icoanei şi a raclei cu moaştele Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, fiecare purtându-şi rugăciunile şi nădejdea în Dumnezeu“, a relatat pr. Constantin Gherasim. Pelerinajul are loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, iar de organizarea acestuia se îngrijeşte în fiecare an părintele Constantin Tomozei, protopop emerit. „Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ va sta în mijlocul băcăuanilor până pe 15 august, când se va prăznui hramul Bisericii Precista. Până atunci, în fiecare zi se vor oficia Paraclisul şi Acatistul Maicii Domnului. Ieri, 10 august 2014, în contextul manifestărilor dedicate hramului Bisericii Precista, Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ datează din anul 665 şi a fost pictată în Lida, patria Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Ea a fost dăruită de împaratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, în anul 1429. Pictura este protejată cu o îmbrăcăminte metalică, ornamentată cu pietre preţioase între anii 1844-1845, în timpul stareţului Neonil (†1853).