Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Icoana ortodoxă, lumina Ortodoxiei
La Biserica Icoanei din Bucureşti a avut loc sâmbătă şi duminică manifestarea religios-culturală „Icoana - fereastră spre Dumnezeu“, care marchează sărbătorirea Duminicii Ortodoxiei. Anul acesta, credincioşii care au participat la această sărbătoare au avut ocazia să cinstească icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea argeşeană Nămăieşti, care a fost adusă în Capitală cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a Înalt Preasfinţitului Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.
Programul sărbătoririi Duminicii Ortodoxiei a început la Biserica Icoanei din Bucureşti sâmbătă seara, de la ora 17:00, când Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori, a săvârşit slujba Vecerniei în lăcaşul de rugăciune. La sfârşitul rugăciunii de seară a urmat procesiunea „Lumina Ortodoxiei“ la care au participat peste 70 de preoţi de la parohiile din cadrul Protoieriei II Capitală, purtând în mâini lumânări.
Străzile au fost luminate de torţe, lumânări şi candele
Alături de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul s-au aflat părintele Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protoiereu Ioan Rădulescu, de la Protopopiatul II Capitală, părintele paroh Ion Popescu de la Biserica Icoanei, părintele profesor Nicolae Necula, alţi preoţi şi diaconi, precum şi un grup de maici de la Mănăstirea Nămăieşti, în frunte cu maica stareţă Lucia Nedelea. Slujitorii au fost urmaţi în această procesiune care a mers de la Biserica Icoanei spre Parcul Icoanei de un impresionant număr de credincioşi bucureşteni care au purtat în mâini lumânări, făclii aprinse, candele şi icoane şi au cântat împreună cu grupul de cântăreţi al Parohiei Icoanei şi soborul de slujitori cântece bisericeşti: „Cu noi este Dumnezeu“; „Doamne al puterilor“, precum şi troparul Ortodoxiei, „Binecuvântat eşti Hristoase Dumnezeule“. Procesiunea a fost înfrumuseţată prin participarea a peste 200 de angajaţi de la Poliţia locală a Sectorului 2 Capitală, îmbrăcaţi în uniforme de gală de epocă, dar şi moderne, şi voluntari din cadrul Gărzilor Civice din acelaşi sector, care au purtat în mâini torţe aprinse. Coloana de lumină a plecat la lăsarea întunericului de la Biserica Icoanei spre Parcul Icoanei, iar în timpul procesiunii s-au făcut opriri, rostindu-se rugăciuni şi cereri speciale.
Concert coral în Parcul Icoanei
Procesiunea s-a încheiat în parc, unde toţi cei prezenţi au ascultat un concert de cântece religioase specifice Postului Mare, dar şi sărbătorii Duminicii Ortodoxiei, susţinut de Corul „Divina Armonie“ al Bisericii „Sfântul Gheorghe“ - Nou din Bucureşti. Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre istoricul icoanei de la Nămăieşti şi despre cinstirea sfintelor icoane. „Adevărata icoană este o consecinţă a întrupării Cuvântului, o urmare a vederii lui Dumnezeu în trup. Icoana este o mărturie a ceea ce Apostolii au văzut şi au cunoscut. Seria cronologică a icoanelor începe cu vederea originală de care s-au învrednicit Apostolii şi contemporanii Mântuitorului Iisus Hristos. Icoana nu exprimă o fantezie a oamenilor, ci fidelitatea faţă de memoria unei fizionomii originale“, a spus PS Varsanufie Prahoveanul. La finalul procesiunii, străzile din jurul parcului erau luminate de pâlcuri de credincioşi care se îndreptau spre case cu lumânări şi candele aprinse, amintind parcă tuturor că în ziua liturgică de duminică, care a început cu slujba de sâmbătă seara, Biserica sărbătoreşte înainte de toate Învierea Domnului. Mulţi dintre cei care au participat la procesiune s-au îndreptat spre Biserica Icoanei pentru a se aşeza la rândul de credincioşi care aşteptau să se închine la icoana de la Nămăieşti şi la icoana Maicii Domnului care a dat numele lăcaşului de pe Strada Icoanei. Ambele icoane au fost aşezate sub adăposturi amenajate special din timp.
Credincioşii se bucură când nu vin singuri la pelerinaje
Duminică, 24 martie, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Biserica Icoanei de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori. Preasfinţia Sa a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei intitulată „Icoanele - vedere duhovnicească a frumuseţilor Scripturii“. După Sfânta Liturghie, la ora 12:00, clericii şi credincioşii participanţi au mers spre Parcul „Grădina Icoanei“, unde s-au întâlnit cu creştinii ortodocşi din celelalte parohii ale Capitalei, împreună participând la pelerinajul „Icoana - fereastră spre Dumnezeu“.
În fruntea procesiunii s-au aflat Sfânta Cruce, toaca, ripidele şi steagurile bisericeşti, după care au urmat icoanele mari de la Mănăstirea Nămăieşti şi de la Biserica Icoanei, precum şi de la alte parohii din cadrul Protopopiatului II Capitală. După sfintele odoare a mers, purtând cruci în mâini, soborul de slujitori condus de Preasfinţitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, dintre care amintim pe Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, oameni de cultură şi artişti, precum şi mulţimea de credincioşi care au purtat icoane, sfinte cruci şi lumânări. S-a înconjurat parcul la fel ca în seara precedentă, cu opriri şi rostiri de ectenii. La sfârşitul litaniei, în Parcul Icoanei, pe o scenă amenajată a urmat un scurt moment festiv.
Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a arătat în cuvântul de învăţătură că oamenii care participă la un astfel de pelerinaj manifestă o credinţă comunitară şi comunională pentru că vestesc şi celor apropiaţi un astfel de eveniment şi se bucură când nu vin singuri, ci însoţiţi de rude şi prieteni. „Evenimentele cultural-religioase la care am luat parte în aceste zile ne-au pus în postura celor doi apostoli, Filip şi Natanael, şi ne-au condus spre vederea celor nădăjduite. Dumnezeu ne-a chemat la credinţă întocmai ca pe Filip, îndemnându-ne să-L urmăm, iar noi am acceptat această chemare exprimând-o în actul simbolic al pelerinajului. Cei care au simţit chemarea lăuntrică i-au chemat şi pe cei dragi ai lor, care s-au alăturat procesiunii sporind această lucrare sfântă. Pelerinajul este o lucrare sfântă, căci uneşte oameni de condiţii diferite în faptă şi rugăciune“, a spus Preasfinţia Sa. Părintele paroh Ion Popescu a mulţumit celor care au ajutat cu rugăciunea şi fapta şi au participat la cele două procesiuni. „Acest eveniment s-a putut organiza cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi, din punct de vedere organizatoric, printr-un efort uriaş al Primăriei Sectorului 2 Capitală. Nu am fi putut noi să ne prezentăm la o asemenea înălţime fără aportul primăriei. Peste 30.000 de iconiţe au fost tipărite şi împărţite credincioşilor care au trecut în aceste zile pe la icoanele făcătoare de minuni, mii de iconiţe, insigne cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi multe alte afişe, pliante cu care am putut să promovăm evenimentul. Ostenitorii de la Primăria Sectorului 2 au participat nu numai prin efortul financiar şi uman, ci şi ca rugători, iar dintre ei trebuie să-l pomenim pe domnul primar Neculai Onţanu, care ne-a sprijinit şi a fost alături de noi tot timpul“, a spus părintele.
La final, după ce s-a rostit solemn Simbolul de Credinţă sau Crezul, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul a săvârşit o slujbă de sfinţire a icoanelor purtate de credincioşi, iar slujitorii i-au binecuvântat pe toţi cei prezenţi prin stropirea cu agheasmă.