Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Icoana "Prodromiţa”, cinstită la Galaţi
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena~ din Galaţi şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram, „Cinstirea Sfintei Icoane «Prodromiţa» de la Muntele Athos~, marți, 12 iulie. În ajunul sărbătorii s-a desfășurat o procesiune cu Icoana „Prodromiţa", iar a doua zi a fost săvârşită Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
Evenimentul a debutat în ajunul sărbătorii printr-o procesiune cu icoana „Prodromiţa~, replică fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos, de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi până la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena~ din municipiu. `În prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului «Prodromiţa». A doua zi, icoana a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit Acatistul Maicii Domnului înaintea Icoanei «Prodromiţa», în prezenţa credincioşilor. Pe tot parcursul slujbei, credincioşii prezenţi s-au închinat cu evlavie înaintea Sfintei Icoane a Maicii Domnului «Prodromiţa», apoi, fiecare a primit câte o iconiţă cu chipul acestei icoane făcătoare de minuni”, ne-a declarat pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi comunicare media al Arhiepiscopiei.
Acest hram a fost oferit sfântului locaş de rugăciune de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în luna iulie a anului 2013.
Minune săvârşită de Sfânta Icoană `Prodromiţa” la Galaţi
Sfânta Icoană a Maicii Domnului "Prodromiţa” a săvârşit o minune imediat după pictarea acesteia, chiar în Biserica `Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Galaţi, minune amintită şi în condacul şi icosul al şaselea din acatistul icoanei. `În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi a Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final, să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena». În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului «Prodromiţa»: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime, şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor. De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a Icoanei «Prodromiţa», zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci”, a mai spus pr. Gabriel Molocea.
Recunoştinţă adusă Maicii Domnului la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” – Drugănescu
Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos a fost cinstită cu multă evalvie şi la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”-Drugănescu, din cadrul Centrului pastoral-cultural „Gavril Drugănescu”, Protoieria Bolintin, Episcopia Giurgiului. Sfânta Liturghie și Parastasul în cinstea ctitorilor au fost săvârșite cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, de părintele Şerban Ion, inspector eparhial al Episcopiei Giurgiului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, pr. Daniel Preoteasa, de la Parohia Bolintin Vale, le-a vorbit celor prezenți despre cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului `Prodromița”. După Sfânta Liturghie toţi credincioşii prezenţi au primit iconiţe cu `Prodromiţa” și Sfântul Paisie Aghioritul.