La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Icoana „Prodromiţa“ întâmpinată la Iaşi
O delegaţie de la Patriarhia Română a ajuns ieri la Catedrala mitropolitană din Iaşi pentru a aduce Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. După ce a fost aşezată lângă moaştele Sfintei Parascheva, credincioşii s-au putut închina icoanei făcătoare de minuni.
La Catedrala mitropolitană din Iaşi se află de ieri, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa”, adusă de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, cu ocazia manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Delegaţia a fost condusă de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi de arhimandritul Ciprian Grădinaru, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
În sunetul clopotelor, icoana „Prodromiţa” a fost întâmpinată în faţa catedralei de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de soborul de preoţi şi diaconi. În timp ce s-a cântat troparul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa”, s-a mers în procesiune în interiorul sfântului lăcaş, unde a fost oficiată o slujbă pentru a marca acest moment. La final, IPS Teofan a citit o rugăciune în faţa icoanei.
Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel şi şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Catedrala mitropolitană din Iaşi cu prilejul hramului. Preasfinţia Sa a menţionat apoi că a fost delegat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să însoţească această copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la împlinirea a 150 de ani de când această icoană s-a pictat în chip minunat. PS Varlaam Ploieşteanul a vorbit apoi despre binecuvântarea pe care o aduce Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa” în locul în care se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a prezentat un scurt istoric al Icoanei „Prodromiţa” şi a mulţumit Patriarhului României pentru că a binecuvântat ca la Iaşi să ajungă această icoană iubită de popor.
Credincioşi din toată Moldova, dar şi din alte zone ale ţării au început să vină la Catedrala mitropolitană din Iaşi pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.
Tot ieri a fost întâmpinată la Iaşi racla în care se află moaştele Sfântului Simeon din Muntele Minunat, aduse de la Mănăstirea Neamţ. Moaştele Sfintei Parascheva sunt scoase în procesiune din Catedrala mitropolitană din Iaşi astăzi, 11 octombrie, la ora 6:30, iar de la ora 19:30, are loc Pelerinajul „Calea Sfinţilor”.