Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Icoana - sufletul Ortodoxiei“
În Duminica Ortodoxiei, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Reşiţa Montană s-au desfăşurat o suită de manifestări religios-culturale sub genericul: „Icoana - sufletul Ortodoxiei“, organizate de către preoţii şi membrii Centrului de tineret al parohiei.
Evenimentul s-a bucurat şi de sprijinul venit din partea unor parteneri şi colaboratori, instituţii de cultură şi învăţământ, cum ar fi: Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin, Şcoala Gimnazială nr. 2, precum şi Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ din Reşiţa. După Sfânta Liturghie, Corul „Ison“ al Colegiului Naţional „Traian Lalescu“, dirijat de profesorul Rodica Bădescu, a susţinut un miniconcert de cântări bisericeşti specifice Ortodoxiei şi Postului Mare, intitulat „Din cântările Ortodoxiei“. Buchetul de pricesne susţinut pe soleea bisericii a bucurat credincioşii prezenţi, care s-au arătat încântaţi de glasurile, coregrafia, ţinuta scenică a tinerilor, dar şi de repertoriul interpretat. După acest moment artistic, a avut loc sfinţirea icoanelor aduse de credincioşi, care au fost aşezate pe o masă special amenajată în mijlocul bisericii. Ascultând rugăciunile de sfinţire a icoanelor, cei prezenţi au realizat încă o dată că icoana ortodoxă nu este doar o simplă podoabă estetică, ci este veşmântul liturgic al comunităţii parohiale, chemată să fie mărturisitoare a Sfintei Treimi, în Biserică şi în lume. Din acest motiv, la sfârşitul slujbei de sfinţire a icoanelor, a avut loc o procesiune la care au participat preoţii slujitori, credincioşii împreună cu corala parohiei, Corul „Ison“, şi tinerii de la centrul de tineret. Aceştia au înconjurat biserica în acordul imnelor bisericeşti, cu toţii purtând pe braţe sfinte icoane. Procesiunea s-a dorit a fi o lecţie liturgică din care credincioşii să înţeleagă că Biserica şi imaginea sacră sunt icoană şi model al veacului ce va să fie, reprezentând Împărăţia lui Dumnezeu şi pe fiii învierii în istorie. După slujba Vecerniei, în prezenţa unui număr însemnat de credincioşi şi tineri, în sala de festivităţi a parohiei, a avut loc videoproiecţia documentarului „Ortodoxia: din imperiu în imperiu“, ce expune curajos şi onest odiseea seculară a Ortodoxiei şi parte din cauzele ce au condus la Marea Schismă din 1054. La final, părintele paroh Borislav Tasici şi părintele Cristian Manole au dezbătut filmul documentar vizionat, răspunzând totodată la diferitele întrebări puse, fixând în atenţia celor prezenţi învăţături din mărturiile istorice ale Ortodoxiei, precum şi alese îndrumări duhovniceşti.