De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Icoane şi artă religioasă în expoziţii la Cluj
Cu ocazia apropierii sfintelor sărbători de Paşti, Consiliul Judeţean Cluj, prin Şcoala Populară de Arte "Tudor Jarda" din Cluj-Napoca, organizează seria expoziţiilor de icoane pe sticlă "Icoana - parte din suflet". Galeria "Horeba" a Bisericii "Sfântul Ilie" găzduieşte expoziţia artistului Daniel David Morar, care a reprezentat, prin sculptură în fier, Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos.
Prima expoziţie a fost vernisată joi, 14 aprilie, în spaţiul Galeria "55", în prezenţa Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Clujenii pot admira icoane tradiţionale realizate de cursanţii Secţiei iconografie, tematica fiind diversă. Tinerii artişti s-au inspirat din izvoade vechi, unde se pot observa elemente caracteristice zonelor de unde au fost preluate (Nicula, Făgăraş, Ţara Oltului, Braşov, Şcheii Braşovului). Câteva dintre icoane sunt realizate după izvoade preluate din icoanele pe lemn, dar transpuse în elementele sticlei, păstrându-se cromatica specifică zonei Nicula. Preasfinţitul Vasile Someşanul a arătat locul important pe care îl ocupă activitatea religioasă în cadrul Şcolii Populare de Arte: "Biserica este acasă la ea, atât prin cei care au creat o parte dintre lucrările expuse, dar şi prin faptul că unii dintre creatori sunt monahi. Sunt multe zone unde cultul şi cultura se armonizează. Această realizare a dus la un impuls în ceea ce înseamnă activitatea Şcolii Populare de Arte, fapt care merită o apreciere deosebită pentru strădania depusă". Joi, 14 aprilie, a avut loc vernisajul primei părţi a acestei expoziţii, iar vineri, 15 aprilie, a fost deschisă pentru public cea de-a doua parte, în spaţiul Galeriei "ARTE". Duminică, 17 aprilie, la Biserica Ortodoxă "Naşterea Domnului" din cartierul Gheorgheni, a avut loc vernisajul unei expoziţii cu ocazia sărbătorii de Florii, unde sunt prezentate icoane realizate în tabăra de iconografie pe care Şcoala Populară de Arte "Tudor Jarda" o organizează la Mănăstirea "Schimbarea la faţă" din Voivodeni, judeţul Sălaj. Sculptură cu tematică religioasă în fier Galeria Horeba a Bisericii "Sfântul Ilie" din Cluj-Napoca găzduieşte, în perioada 14 aprilie - 15 mai, expoziţia "Recuperări-restituiri" a artistului Daniel David Morar, care a reprezentat, prin sculptură în fier, Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos. Cele aproximativ 15 piese realizate transmit ideea că şi cele mai degradate lucruri se pot reutiliza în scopul creşterii duhovniceşti. Artistul Dorel David Morar a precizat că a dorit, prin această expoziţie, să influenţeze recuperarea credinţei: "Trăim acum într-o lume bulversată, mutilată, trăim o epocă postindustrială". Dar, a continuat artistul, "încerc, folosind elemente din această mutilare, de care nici sufletele noastre nu au fost ferite, să recuperez o esenţă şi trimiterea mea este clar religioasă, la recuperarea credinţei. Cred că este singura formă prin care noi putem să rămânem oameni după momentul acesta. Acesta ar fi mesajul meu".