În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Icoane şi colinde prezentate de seminariştii clujeni
Seminarul Teologic Ortodox clujean, în parteneriat cu primăria municipiului Cluj-Napoca, a organizat la Casa de cultură „Casino“ din Parcul Central, festivitatea „Icoanele-au întrebatu: unde s-a născut Hristos?“.
Festivitatea, moderată de directorul şcolii, pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci, a cuprins un recital de colinde tradiţionale şi o expoziţie de icoane pe sticlă şi lemn. Recitalul a fost susţinut de Grupul „Hrisostom“, condus de prof. diac. Daniel Mocanu, grup format din aproximativ 40 de tineri, elevi de la clasele de teologie şi eleve de la clasele de filologie. Icoanele din cadrul expoziţiei au fost pictate de grupul de iconari „Cuvine-se cu adevărat“, coordonat de prof. Cristian Hideg.
La manifestare au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prof. dr. Ion Cuceu de la Institutul de folclor al Academiei Române şi lect. dr. Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, profesori de la seminar şi de la alte licee şi şcoli clujene, părinţi.
Colinda şi icoana, în sufletul românului
În deschidere, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit despre spiritualitatea creştină românească, arătând că este foarte important ca şi tânăra generaţie să înveţe să o păstreze.
„Din spiritualitatea noastră creştină românească nu lipseşte nici colinda şi nici icoana. Aşa că această înfrăţire de idei pe care ne-o propune Seminarul Teologic este binecuvântată. Nu în zadar unul dintre marii noştri poeţi, care s-a născut aproape de Cluj, la Topa, poetul Ioan Alexandru, atunci când vorbea de spiritualitatea noastră creştină din Transilvania sublinia prezenţa icoanei, a busuiocului şi a casei zugrăvită în alb. Toate acestea nu lipsesc din spiritualitatea noastră. Acum, dacă toate aceste lucruri le ştim noi, cei ce avem un număr de ani, tare bucuroşi suntem că şi cei ce sunt tinerei şi care sunt nădejdea noastră de mâine cresc în spiritul acestor valori“, a remarcat IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Elevii claselor primare de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au interpretat două colinde, apoi, cei aproximativ 40 de elevi ce formează grupul „Hrisostom“, îmbrăcaţi în port popular, au colindat din repertoriul lui Ioan Bocşa şi a lui Sabin Drăgoi. În cadrul manifestării, invitaţii speciali, prof. dr. Ioan Cuceu de la Institutul de folclor al Academiei Române şi conf. dr. Marcel Munteanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au vorbit despre importanţa repunerii în circulaţie a colindului tradiţional, respectiv despre valoarea icoanei pe sticlă şi lemn, pictată în stil autentic românesc.
Festival de colinde şi tradiţii de Crăciun
Festivalul-concurs de colinde şi tradiţii de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan“, aflat la cea de a treia ediţie, se va desfăşura sâmbătă 14 decembrie, la Cluj-Napoca, de la ora 10:00, în sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai“. La eveniment vor fi prezenţi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, preoţi şi profesori de religie din Arhiepiscopia Clujului. Pe scenă vor urca 14 cete de colindători din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Tinerii vor prezenta în faţa publicului şi a juriului de specialitate, colinde tradiţionale şi diferite obiceiuri şi tradiţii străvechi de Crăciun.
Premii pentru participanţi
Festivalul a fost structurat pe trei etape. Prima etapă, la nivelul şcolilor, s-a desfăşurat până pe 1 noiembrie. A urmat, apoi, faza pe cercurile metodice ale profesorilor de religie, în săptămâna 25-29 noiembrie, iar sâmbătă, 14 decembrie, va avea loc etapa finală a Festivalului-concurs de colinde şi tradiţii de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan“. Juriul va fi format din profesori de specialitate, iar preşedintele de onoare va fi IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Vor face parte din juriu pr. prof. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prof. Elena Chircev, decanul Facultăţii teoretice a Academiei de muzică „Gheorghe Dima“, Cosmina Mocanu, etnolog la Institutul Arhiva de folclor al Academiei Române, pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei şi pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Vor fi acordate, la finalul competiţiei, premii şi menţiuni câştigătorilor, precum şi diplome şi cadouri tuturor participanţilor, conform celor precizate de inspectorul de religie al ISJ Cluj, pr. Marian Sidon.