De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ierarhi români la conferinţa de la Sarajevo
Între 9 şi 11 septembrie, sute de lideri religioşi ortodocşi, romano-catolici, evrei şi musulmani din întreaga lume s-au întâlnit la Sarajevo, în Bosnia-Herţegovina, în cadrul "Întâlnirii internaţionale pentru pace", organizată de comunitatea romano-catolică Sant'Egidio. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat o delegaţie formată din trei arhierei.
Sub genericul "A trăi împreună este viitorul. Religii şi culturi în dialog" ("Live together is the future. Religions and Cultures in dialogue"), evenimentul s-a bucurat de sprijinul Bisericii Ortodoxe Sârbe, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Vrhbosna-Sarajevo, al Comunităţii Islamice şi al celei Evreieşti din Bosnia-Herţegovina, precum şi al instituţiilor guvernamentale din ţara-gazdă. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost formată din Înalt Preasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei. Anul acesta a avut loc cea de-a XXVI-a Întâlnire pentru pace organizată de Comunitatea Sant'Egidio, la care au participat mii de oameni de diferite religii şi culturi de pe toate meridianele globului, iar organizatorii au ales Sarajevo pentru că aici convieţuiesc cel puţin patru dintre marile religii ale lumii (ortodocşi, romano-catolici, musulmani şi evrei) şi este şi un oraş-simbol al Europei pentru numeroasele conflicte care au avut loc aici. Discuţii şi coliturghisiri pentru pace Startul manifestărilor s-a dat în seara zilei de 8 septembrie, în Catedrala romano-catolică din Sarajevo, cu o rugăciune la care s-au aflat şi numeroşi reprezentanţi ortodocşi, în frunte cu Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe. În duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, 9 septembrie, în catedrala ortodoxă cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din Sarajevo, sub protia Preafericitului Patriarh Irineu a fost săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de nouă ierarhi ortodocşi, între care s-au numărat Înalt Preasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Au coliturghisit episcopi ai Patriarhiei Ecumenice, ai Patriarhiei Moscovei, precum şi reprezentanţi din Patriarhia Sârbă, iar cuvântul de învăţătură al zilei a fost rostit de către Patriarhul Serbiei. Deschiderea oficială a avut loc în după-amiaza aceleiaşi zile la Centrul cultural şi sportiv Skenderija din Sarajevo, în prezenţa a aproximativ 5.000 de invitaţi. A fost citit mesajul Papei Benedict al XVI-lea adresat participanţilor la reuniune, iar preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a vorbit despre importanţa acestui eveniment, precizând că Uniunea Europeană va fi susţinătoarea acestor valori religioase care contribuie la menţinerea păcii în lume şi la dezvoltarea ţărilor membre ale Uniunii. În zilele care au urmat, dimineaţa şi după-amiaza, au avut loc mai multe întâlniri de lucru ale participanţilor, împărţiţi în 27 de grupuri de dialog, pe diferite teme de actualitate religioasă, dar şi cu alte perspective, ierarhii români având contribuţii în patru dintre grupurile de dialog.