În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ierarhii Aradului la hramul Mănăstirii Feredeu
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii, au slujit joi, 14 septembrie, Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Feredeu.
La slujbă au participat numeroși credincioși, precum și oficialități centrale venite la Arad pentru a participa la Consfătuirea națională a inspectorilor de religie.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a subliniat că „pentru noi toți Sfânta Cruce este întărire în credință și pentru trăire creștinească și în același timp devotată pământului țării și sufletului poporului nostru român”.
Preasfințitul Părinte Emilian a menţionat la sărbătorile dedicate Sfintei Cruci că, indiferent de încercările vieții, prin semnul Sfintei Cruci vom învinge.
„Sfânta Cruce este semnul libertății după Dumnezeu și ne dă puterea de a-L iubi pe Dumnezeu, a iubi creația Sa și de a-i iubi pe semeni. Dumnezeu este mai mult ca oriunde în Cruce. El s-a făcut Cruce pentru noi din iubire. Crucea este un mod de viață, este viața lui Dumnezeu pe pământ și este modelul vieții omului care vrea să ajungă să trăiască în cer, și tocmai de aceea, să fim încredințați că prin acest semn, semnul Crucii, și noi vom învinge”.
Între cei prezenţi la eveniment s-au numărat Vasile Timiș, inspector general de religie, și părintele George Jambore, inspector patriarhal, sosiţi la Arad cu ocazia Consfătuirii naționale a inspectorilor de religie, desfăşurată zilele acestea. Ambii s-au adresat credincioşilor.
Vasile Timiș a precizat că „fiecare dintre noi am fost pecetluiți cu semnul și puterea Sfintei Cruci și mergem mai departe pe cărările vieții tot sub semnul Sfintei Cruci”.
„Crucea adună oameni și popoare laolaltă, care mărturisesc și cred în puterea Crucii Mântuitorului Iisus Hristos. Sub semnul Sfintei Cruci călătorim cu toții prin lumea aceasta, nu oriunde, ci spre Împărăția lui Dumnezeu. Crucea a dat putere și speranță Apostolilor, Crucea a dat curaj martirilor, Crucea a dat sens și sens de viață și aici, pe pământ, și de nădejde către lumea de dincolo pentru toți bărbații și femeile de pe fața pământului, pentru toți cei tineri, maturi și pentru toți cei în vârstă”.
Pr. George Jambore, care a făcut parte din soborul slujitor, a evidenţiat că „Sfânta Cruce este biruința iubirii dumnezeiești asupra răutății omenești”.
„Noi suntem creștini și de multe ori acumulăm atâta răutate, pe parcursul vieții, în inimile noastre! Să înțelegem că această răutate nu poate fi biruită decât prin puterea Crucii, prin puterea Domnului nostru Iisus Hristos. Sfânta Cruce este omorâtoarea morții. Sfânta Cruce este cheia Raiului. Sfânta Cruce este putere dumnezeiască”.