În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române s-au întâlnit la București
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit ieri, 21 februarie, în ședință de lucru. Întrunirea din Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În prealabil, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit o slujbă de Te Deum în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
După citirea apelului nominal de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de deschidere a lucrărilor și a prezentat ordinea de zi a ședinței. Patriarhul României a subliniat faptul că ierarhii s-au întrunit la o zi după ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești, în cadrul căreia au fost prezentate dările de seamă privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române în 2018. „Mulțumim tuturor ierarhilor, preoților, diaconilor, monahilor, monahiilor și credincioșilor mireni care au ajutat la această amplă serbare a Anului Centenar și ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dăruiască sănătate și mântuire, pace, bucurie și să continuăm ceea ce a fost bun în anii precedenți. Este important pentru noi ca în această ședință a Sfântului Sinod să ascultăm și cele spuse despre itinerariile pastorale ale membrilor Sfântului Sinod și dările de seamă privind activitatea pastoral-misionară desfășurată în anul 2018. Am apreciat în mod deosebit activitatea unor ierarhi din diaspora română, mai ales din Italia, cu o bogăție de activități. Cu activitatea celor din țară suntem obișnuiți, dar faptul că în diasporă avem unele eparhii foarte active arată importanța Bisericii pentru menținerea identității naționale și spirituale a românilor care au plecat din țară și se află printre străini”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, ierarhii au participat la lucrările celor patru comisii sinodale, organizate în diferite saloane ale Reședinței Patriarhale: Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase. La revenirea în plen au fost dezbătute și aprobate o serie de hotărâri sinodale.