Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Ieri a fost hram la Durău şi la Voroneţ
Centrul Cultural-Pastoral de la Durău al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei are ca ocrotitor spiritual pe Sf. Daniil Sihastrul, pomenit ieri în calendarul ortodox român. Situat în incinta Mănăstirii Durău de la poalele Muntelui Ceahlău, Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul“ a fost înfiinţat în anul 1991 din iniţiativa şi cu binecuvântarea PF Patriarh Daniel. „Înfiinţarea centrului a fost foarte necesară, având în vedere zona şi existenţa Mănăstirii Durău, dar mai ales contextul politic şi social înainte şi postdecembrist. În anul 1991 s-a început construirea Casei «Sihastrul» care a fost finalizată în 1995. O altă clădire este Casa «Profetul», care a fost constuită între anii 1997-2000 şi sfinţită de Arhiepiscopul Greciei, PF Hristodoulos. Apoi, avem Casa «Pelerinul», care a fost şi ea finalizată în interiorul Centrului, în anul 1998“, a declarat pentru Radio Trinitas, ierom. Negrea Ionel Hariton, directorul Centrului Cultural Pastoral Durau.
Din anul 1995, aici au loc activităţi pastoral-misionare, cultural-sportive şi social-filantropice pe principiul fundaţiilor în regim nonprofit, fiind organizat ca subunitate a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Mănăstirea Voroneţ din judeţul Suceava şi-a serbat ieri cel de-al doilea hram. Această mănăstire a fost ctitorită de Sf. Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat şi hramul principal „Sf. Gheorghe“. Mănăstirea, monument UNESCO, este renumită prin pictura sa, dar şi prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul. Mănăstirea este cunoscută în lume pentru albastrul de Voroneţ, culoare intrată în galeria culorilor universale, şi pentru scena Judecăţii de apoi.