De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Ieromonahul Macarie a fost comemorat la Târgoviște
La istorica Mănăstire Dealu de lângă Târgoviște a avut loc joi, 20 octombrie, dezvelirea bustului ieromonahului Macarie, tipograf și cărturar din Țara Românească. Opera de artă, realizată de academicianul muntenegrean Pavle Pejovic, a fost donată Arhiepiscopiei Târgoviștei de către Academia Diocleeană de Științe și Arte din Muntenegru, cu sprijinul Ministerului Culturii din această țară.
Clerici, academicieni, oameni de cultură, istorici și iubitori de artă și carte din România și Muntenegru l-au omagiat joi la Târgoviște pe ieromonahul Macarie, tipograf și cărturar care a trăit între secolele XV-XVI. Manifestările au debutat de dimineață, cu Simpozionul Internațional „Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște, secolele XVI-XVIII”, organizat de către Arhiepiscopia Târgoviștei la Mănăstirea Stelea din Târgoviște. Au susținut referate personalități ale vieții culturale românești și muntenegrene: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; acad. Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Radu Vergatti, prof. univ. dr. Ion Deaconescu, acad. Pavle Pejovic, directorul general al Muzeului Național al Muntenegrului, acad. Sreten Perovic, președintele Academiei Diocleene de Științe și Arte din Muntenegru, Branislav Micunovici, ambasadorul Muntenegrului în Serbia, și pr. dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal la Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române.
După simpozion, invitații au vizitat Muzeul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, de la Mănăstirea Stelea, recent reamenajat, și Muzeul Reședinței eparhiale, după care ceremoniile au continuat la Mănăstirea Dealu. Aici, a avut loc dezvelirea bustului ieromonahului Macarie, în prezența ambasadorului Muntenegrului în România, Milan Begovici, a participanților la simpozion și a unor oficialități locale și județene.
În continuare, chiriarhul locului a acordat diplome de recunoștință personalităților muntenegrene care s-au implicat în realizarea bustului ieromonahului Macarie și donarea lui Arhiepiscopiei Târgoviștei. De asemenea, a avut loc și premierea elevilor participanți la un concurs școlar dedicat ieromonahului Macarie. Cu ocazia acestor evenimente, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a evocat în cuvântul său de învățătură personalitatea primului tipograf de pe teritoriul țării noastre, evidențiind importanța pastoral-misionară a tipăriturilor macariene pentru Biserica noastră, pentru cultura românească și pentru misiunea ortodoxă în sud-estul european, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei. Ceremoniile s-au încheiat cu vizitarea Muzeului Mănăstirii Dealu și a Complexului Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște.
Cele trei tipărituri ale lui Macarie: „Liturghierul” (1508), „Octoihul” (1510) și „Tetraevangheliarul” (1512) au fost retipărite de Arhiepiscopia Târgoviștei în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, în ediție jubiliară, în anii trecuți, la jumătate de mileniu de la apariția lor.