De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru simţirea ajutorului Său în viaţa Bisericii”
Sărbătoarea de ieri, dedicată împlinirii a doi ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a început cu slujba Sfintei Liturghii, în Paraclisul patriarhal, cu hramul „Sfântul Grigorie Luminătorul”, prăznuit anual la 30 septembrie. A urmat un Te Deum în Catedrala patriarhală, după care, în Sala „Europa Christiana”, Preafericirea Sa a primit felicitări. În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” au fost prezentate activităţile pastoral-misionare, social-filantropice, cultural-educaţionale desfăşurate sub îndrumarea Întâistătătorului Bisericii noastre în cel de-al doilea an de patriarhat.
Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa personalităţii Sfântului Grigorie Luminătorul şi a mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste clerul şi credincioşii Bisericii noastre în aceşti doi ani de patriarhat. „Sfântul Grigorie Luminătorul a participat la Sinodul I Ecumenic şi a dezvoltat o activitate misionară de traducere în limba armeană a cărţilor sfinte, a Sfintei Scripturi şi a avut o viaţă duhovnicească deosebită. Sfântul Grigorie Luminătorul este botezătorul armenilor, pentru că Botezul s-a numit în Biserica primară Sfânta Luminare. Am considerat ca, dacă data de 30 septembrie, ziua întronizării Noastre, are ca sfânt principal în calendar pe Sfântul Grigorie Luminătorul, să-l facem ocrotitor al acestui paraclis, împreună cu alţi sfinţi. Mulţumim astăzi Bunului Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra Bisericii noastre Ortodoxe Române, asupra ierarhilor, asupra clerului şi credincioşilor şi rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute în continuare să săvârşim cele bineplăcute Lui, să slujim Biserica Lui şi să luminăm poporul prin Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, prin săvârşirea Sfintelor Taine şi prin toată lucrarea misionară, pastorală, culturală şi filantropică a Bisericii noastre”, a spus Patriarhul României.
„Sfântul Grigorie Luminătorul ne cheamă să continuăm lucrarea de răspândire a Luminii lui Hristos în fiecare suflet uman”
Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată, în Catedrala patriarhală, începând cu ora 12:00, de slujba Te Deum-ului, la care, în prezenţa Patriarhului nostru, au participat ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti, membri ai Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, alţi invitaţi, clerici şi mireni, precum şi foarte mulţi credincioşi.
La finalul slujbei de mulţumire, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat că prin slujba Te Deum-ului s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii noastre, asupra slujitorilor Bisericii noastre, asupra clerului şi credincioşilor şi asupra întregului popor drept-credinicios. Preafericirea Sa a vorbit, de asemenea, şi despre personalitatea Sfântului Grigorie Luminătorul, prăznuit pe 30 septembrie, care ne învaţă că trebuie, „ca slujitori ai lui Hristos, să ne îngrijim de viaţa creştină a poporului, de luminarea lui prin Sfânta Evanghelie, prin Sfintele Taine, prin sfintele rugăciuni, prin cultură creştină şi prin fapte creştineşti. Sfântul Grigorie Luminătorul ne cheamă să continuăm lucrarea de răspândire a Luminii lui Hristos în fiecare suflet uman, în fiecare familie creştină, în fiecare instituţie, în fiecare relaţie a noastră cu oamenii, cu natura şi, în primul rând, cu Dumnezeu, care este lumina cea neînserată, lumina cea veşnică”.
„Cea mai frumoasă experienţă în viaţa de creştin este simţirea, ajutorul lui Dumnezeu”
Părintele Patriarh a subliniat în cuvântul său că, după ce zilele trecute au avut loc mai multe canonizări locale ale unor sfinţi şi ridicarea în rang a unor eparhii cu vechime şi vrednicie deosebită, ieri s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru lumina harului revărsată în sufletele credincioşilor. S-a adus mulţumire pentru că, în momentul în care noi recunoaştem darul lui Dumnezeu pe care îl cultivăm prin rugăciune şi prin fapte bune, creştem duhovniceşte, iar Patriarhul Româ-niei a arătat că „Euharistia sau recunoştinţa este cea mai înaltă şi sfântă lucrare a Bisericii, pentru că recunoştinţa este, în primul rând, o activitate proprie fiinţei raţionale”.
Întâistătătorul Bisericii noastre a mai subliniat că prin slujba de ieri s-a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru că „noi avem mare nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, iar cea mai frumoasă experienţă în viaţa de creştin este simţirea, ajutorul lui Dumnezeu. Auzim vorbindu-se despre ajutorul lui Dumnezeu în Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, a Noului Testament, dar, când în viaţa noastră proprie simţim ajutorul lui Dumnezeu, care confirmă adevărurile din Sfintele Scripturi, atunci răspunderea mare pe care o avem în faţa lui Dumnezeu se luminează cu bucuria de a fi ajutat, de a nu fi singur. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru simţirea ajutorului Său în viaţa Bisericii”, a spus PF Patriarh Daniel.
Mesaje de felicitare
Sărbătoarea împlinirii a doi ani de patriarhat a celui de-al şaselea patriarh a continuat în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, unde a avut loc un moment festiv, în cadrul căruia Întâistătătorul Bisericii noastre a primit mesaje de felicitare din partea autorităţilor centrale. Domnul consilier prezidenţial Bogdan Tătaru Cazaban a citit mesajul preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, prin care au fost transmise urări de împlinire şi viaţă îndelungată. „Aş dori să îmi exprim şi cu acest prilej întreaga apreciere faţă de prezenţa responsabilă şi solidară în societatea românească a Bisericii pe care o păstoriţi. Rolul său social şi formativ, în orizontul valorilor fundamentale, este recunoscut şi prin cadrul oferit de Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor din România, promulgată în 2006, dar şi prin parteneriatul cu instituţiile statului în domenii în care experienţa Bisericii Ortodoxe este un sprijin excepţional. Programele desfăşurate de Patriarhia Română, ca elemente concrete ale acţiunii de ajutorare a semenilor aflaţi în dificultate, dovedesc contribuţia pe care etica solidarităţii creştine o are în spaţiul public”, s-a arătat în mesajul semnat de preşedintele României.
În continuare, PF Părinte Patriarh Daniel a primit şi mesajul de felicitare din partea Senatului României, citit de domnul Mircea Geoană, în care s-a evidenţiat că „cei doi ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel au deschis o pagină importantă în istoria Bisericii Ortodoxe Române, a Bisericii noastre strămoşeşti”.
Mesajele de felicitare au fost încheiate de cuvintele de preţuire ale domnului Theodor Paleologu, ministrul Culturii şi Cultelor, care a subliniat calităţile deosebite ale celui de-al şaselea patriarh al Bisericii noastre, de intelectual, cărturar, teolog şi predicator.
Prezentarea activităţilor, film documentar şi moment muzical
Momentul festiv de ieri a continuat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, unde Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal şi Secretar al Sfântului Sinod, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au prezentat sintetic activităţile pastoral-misionare, social-filantropice, cultural-educaţionale desfăşurate, sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Administraţia Patriarhală şi Arhiepiscopia Bucureştilor de la 30 septembrie 2008 până în prezent.
Corala „Nicolae Lungu” a Catedralei patriarhale a susţinut un scurt moment muzical, iar, în final, postul de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române a prezentat un film documentar cu cele mai semnificative momente din vizitele oficiale ale Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române la Constantinopol şi Capadocia, în Austria şi Franţa.