Vineri, 13 decembrie, la Probota, mănăstirea de metanie a Sfântului Ierarh Dosoftei, au fost aduse spre închinare cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni,
Imnuri de cinstire în cetatea Sfântului Ierarh Nicolae
Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae de la Mira Lichiei la Bari în primăvara anului 1087 de către 62 de marinari barezi a atras atenția credincioșilor creștini din întreaga lume. An de an, cu ocazia a două sărbători, 9 mai, a Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae în Italia, și 6 decembrie, a Sfântului Ierarh Nicolae, numeroși pelerini vin la Bari pentru a-l sărbători pe Sfântul Ierarh și a-i cere mijlocire către Milostivul Dumnezeu.
Căderea regimului comunist de la București și aderarea României la Uniunea Europeană au fost evenimentele care au facilitat formarea comunității românești de la Bari. Parohia „Sfânta Treime” și „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost și este cea care a întâmpinat-o în nevoile ei spirituale. De-a lungul timpului, parohia noastră a avut o vocaţie pastoral-misionară și socială densă, inclusiv impulsionarea organizării altor parohii ortodoxe româneşti în sudul Italiei. Fapt posibil cu sprijinul unor episcopi romano-catolici care ne-au pus la dispoziție locașurile de cult necesare. Parohii românești importante sunt în Foggia, Lecce, Napoli, Matera, Taranto, Cerignola, Potenza, Roma şi Trani. Mai mult, în urma colaborării cu Mănăstirea Crasna (Prahova), s-a fondat prima mănăstire ortodoxă română din Italia, în localitatea Mirabella Eclano, provincia Avellino, Mănăstirea „Buna Vestire”. În aceeași vocaţie pastoral-misionară este inclusă și activitatea parohiei noastre față de pelerinii ortodocși români care vin la Bari din alte regiuni ale Italiei sau din România pentru a se închina moaştelor Sfântului Nicolae. Dincolo de slujbele săvârșite în cadrul parohiei, interesul nostru este de a facilita, fiecărui grup de pelerini, săvârșirea slujbei Acatistului Sfântului Nicolae pe mormântul sfântului.
Activitatea socială a parohiei se desfăşoară în colaborare cu Biserica Romano-Catolică şi statul italian. Începând cu anul 2001, parohia colaborează cu Centrul catolic Cristo Re din oraşul Casamassima, provincia Bari, care oferă sprijin moral-educativ, social şi şcolar copiilor cu posibilităţi financiare reduse din zonă. În anul 2011, parohia noastră a deschis Casa Famiglia Maria Montessori în oraşul Turi, provincia Bari, în parteneriat cu Asociaţia Amici dellâOrtodossia Romena şi Cooperativa Vita Activa, sub supravegherea Tribunalului de Minori din Bari. Acest centru din Turi are scopul de a remodela caracterele unor copii proveniţi din familii destabilizate social, fiind trimişi la centru de către tribunal în acest sens. Tot pentru astfel de copii, în toamna anului 2015, parohia a fondat, în colaborare cu Asociaţia Amici dell'Ortodossia Romena, Centrul educativ pentru minori „Maria Lanzolla” în oraşul Cassano delle Murge, provincia Bari. În aceste trei proiecte sociale printre beneficiari sunt şi copii de naţionalitate română.
Centru pastoral
În toamna anului 2015, parohia noastră a achiziționat un local din cadrul primului teatru privat din Bari, situat în Piața Garibaldi, chiar în centrul orașului. Acest local este împărțit în două etaje, parter și demisol, cu o suprafață totală de circa 400 metri pătrați. Imediat după achiziționare, am reușit să restaurăm parterul în vederea organizării locașului de cult al comunității noastre. Odată cu terminarea lucrărilor de restaurare, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan Șpan a oficiat, în data de 5 noiembrie 2015, o slujbă de binecuvântare a noului locaș. Acest eveniment important al parohiei noastre s-a bucurat de prezența oficialităților locale, atât bisericești, cât și statale. Punerea în folosință a acestui local în folosul activităților pastorale ale comunității ortodoxe române din Bari a fost privită cu mult respect de către opinia publică bareză.
În toamna anului 2017, prin susținerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, parohia noastră a reușit să restaureze și subsolul localului. În cadrul demisolului au fost sistematizate spațiile pentru o sală de conferințe, o bibliotecă și o sală recreativă. Odată cu organizarea finală a acestor spații, prin mobilarea lor, vom intensifica și varia activitatea culturală, pastoral-misionară și socială a parohiei noastre. Sintetizând, activitățile centrului au în vedere conservarea şi promovarea culturii, limbii şi tradiţiilor româneşti, menţinerea şi intensificarea raporturilor între instituţiile culturale, politice şi sociale româno-italiene, organizarea sărbătorilor bisericeşti şi naţionale importante, precum și primirea pelerinilor români veniţi la Bari pentru venerarea Sfântului Nicolae.
Organizarea Centrului pastoral al Parohiei „Sfânta Treime” și „Sfântul Ierarh Nicolae” prin eforturi proprii a introdus comunitatea ortodoxă română din Bari în rândul celorlalte comunități ortodoxe (georgiană, greacă și rusă), care, prin susținerea autorităților lor politice, aveau deja organizate centre de cultură naţională și spirituală importante. Astăzi putem spune că parohia noastră este independentă, fiind printre puținele din diaspora ortodoxă românească cu locașul de cult aflat în proprietatea Patriarhiei Române.
Sfântul Nicolae împlinește rugăciunile de cerere
Comunitatea noastră are un cult deosebit pentru Sfântul Nicolae al Mirei Lichiei, iar aceasta se poate observa, în primul rând, prin participarea consecventă la slujba Acatistului săvârșită săptămânal, joia după-amiaza. Cu această ocazie, fiecare creștin se roagă pentru activitatea zilnică desfășurată într-o societate străină, fără a uita de familia sa, aflată în România. Văzând credința cu care fiecare se apropie de icoana Sfântului Nicolae, în fața căreia se săvârșește slujba Acatistului, credem cu adevărat că iubitul nostru sfânt le împlinește rugăciunile lor de cerere, făcute cu credință și în smerenie. Mai mult decât atât, întotdeauna când mergem la mormântul Sfântului Nicolae, găsim în criptă membri ai comunității noastre, care se roagă sfântului, citind Acatistul său sau printr-o simplă rugăciune personală.
Zilele de prăznuire ale Sfântului Nicolae, 9 mai și 6 decembrie, sunt zile de sărbătoare și pentru parohia noastră. Dincolo de slujbele oficiate în parohie în cinstea sfântului (Vecernie cu Litie, Utrenie și Sfânta Liturghie), imediat după Sfânta Liturghie, toți participanții pleacă în procesiune la mormântul din cripta Bazilicii „Sfântul Nicolae”, cântând imnuri de cinstire a acestuia. Ajunși la bazilică, săvârșim slujba Acatistului și fiecare dintre participanți se închină la mormânt. Mai mult, la sărbătoarea din 9 mai, comunitatea noastră participă la actul cel mai cunoscut al zilei: extragerea Sfântului Mir din mormântul sfântului de către starețul (priorul) comunității dominicane de la Bazilica „Sfântul Nicolae” din Bari. Mai precis, după Liturghia catolică săvârșită pe altarul central al bazilicii de la ora 18:00, părintele prior extrage din mormânt, printr-un orificiu, lichidul sfânt într-o sticlă specială. Ulterior, această sticlă cu Sfânt Mir este sărutată de către noi toți, clerici și credincioși, participanți la această solemnitate.
În cei peste 30 de ani de istorie a parohiei noastre, toate aceste realizări s-au făcut cu eforturi mari, însă acolo unde neputința omenească se făcea văzută, o simplă rugăciune către Sfântul Nicolae aducea susținerea pentru ducerea la bun sfârșit a acțiunilor noastre. De aceea, astăzi, în ziua de prăznuire a sfântului, rostim cu mulțumire: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!
Începuturile parohiei românești din Bari
Studiile doctorale în cadrul Institutului Ecumenic San Nicola din Bari au fost cele care ne-au îndrumat pașii spre cetatea Sfântului Ierarh Nicolae în luna martie a anului 1983, la îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme director al Institutului Ecumenic de la Bossey. Dincolo de viața academică, dorința noastră a fost de a veni în întâmpinarea puținilor români prezenți în acest oraș, fapt concretizat prin săvârșirea primei Sfinte Liturghii la 18 decembrie 1983. Celor 26 de români prezenți la Bari în acele timpuri s-au adăugat ușor, ușor ortodocși de alte naționalități, care au transformat parohia noastră misionară într-un exemplu concret al universalității ortodoxe în jurul Sfintei Euharistii. Bucuria slujbelor multinaționale era augmentată de săvârșirea acestora în Capela Orientală din cripta Bazilicii „Sfântul Nicolae” din Bari, unde sunt păstrate cu mare evlavie moaștele sfântului din Mira Lichiei prin grija părinților dominicani. Căderea blocului comunist a permis, cu trecerea anilor, organizarea altor parohii ortodoxe în oraș (greacă, georgiană, rusă), iar activitatea noastră pastorală s-a canalizat doar în folosul comunității ortodoxe române, care se mărea semnificativ an de an. Participarea vastă, duminică de duminică, la Sfânta Liturghie ne-a impus mutarea într-o biserică mai spațioasă. Printr-un acord cu comunitatea dominicană a Bazilicii „Sfântul Nicolae”, comunitatea noastră a primit pe arcul de timp 2007-2015 Biserica „Sfântul Grigorie, Luminătorul Armeniei”.