Duminică, 23 iunie, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt sau a Cincizecimii, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La slujbă au participat şi foarte mulţi credincioşi care, împreună cu preoţii liturghisitori, au arătat într-un glas că toţi formează Biserica, care astăzi a trăit plinirea făgăduinţei trimiterii Duhului Sfânt care ne va povăţui la tot Adevărul. Mulţi dintre ei s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, arătând prin aceasta cât de însetoşată era inima lor de primirea Duhului Sfânt.
Şi ca o încununare a acestei sărbători, dar mai ales ca o lucrare a Sfântului Duh, tânărul diacon Smeu Paul Andrei a fost hirotonit preot, primind spre păstorire şi povăţuire către cer pe credincioşii din parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, din satul Comăneşti, comuna Suharău, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani.
În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţitul Teofan a arătat că Duhul Sfânt se împărtăşeşte oamenilor prin toate tainele Bisericii, dar în mod special prin Euharistie şi prin Liturghie, căci în timpul săvârşirii acesteia, de aproximativ 30 de ori preotul sau arhiereul se roagă ca Dumnezeu să trimită darul Preasfântului Duh. IPS Teofan a subliniat şi faptul că împărtăşirea Sfântului Duh este o chestiune de fiecare clipă, căci nu există clipă în care omul să trăiască în mod autentic decât dacă se lasă pătruns de puterea Duhului Sfânt. Înalt Preasfinţia Sa a arătat cât de important este rolul Duhului Sfânt, amintind rugăciunea de toată vremea a Sfântului Siluan Athonitul, care se ruga astfel: „Rogu-mă Ţie, Multmilostive Doamne, ca toate popoarele pământului să Te cunoască pre Tine prin Duhul Tău Cel Sfânt“.
La finalul Sfintei Liturghii, ca semn al preţuirii activităţii lor din cadrul Centrului eparhial Iaşi, pr. inspector Eugen-Sebastian Teacu şi pr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, au fost ridicaţi la rangul de iconomi stavrofori.
Imediat după sfârşitul Sfintei Liturghii, a urmat Vecernia Rusaliilor sau Vecernia plecării genunchilor, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni speciale care se rostesc doar în această sfântă zi, rugăciuni prin care se cere ajutorul Sfintei Treimi şi prin care se aminteşte şi de cele şapte daruri ale Duhului Sfânt. La final, credincioşii au primit ramuri de tei şi de nuc sfinţite, care preînchipuie limbile ca de foc ce s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli în ziua Cincizecimii. (Vlad Botez)