De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Implicarea preotului în vindecarea pacienţilor
Seminarul despre cooperarea dintre preot şi medic în pregătirea pacienţilor pentrusfârşitul vieţii, susţinut de prof. Daniel Hinshaw de la Universitatea din Michigan (SUA), a avut loc ieri la Centrul pentru formare continuă`Dumitru Stăniloae” din București. La seminar au participat preoţii de caritate din Bucureşti și Ilfov.
Seminarul a fost deschis de către pr. Marius Ciprian Dinu, coordonatorul preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor, care a subliniat importanţa cursurilor şi a întâlnirilor periodice ale preoţilor care fac misiune în spitale, cu scopul schimbului de experienţă şi formării continue. În afară de aceasta, în conformitate cu noile reglementări de la nivelul Uniunii Europene, părintele Dinu a subliniat importanţa care se acordă asistenţei spirituale din spitale, obligatorie pentru acreditarea acestora.
Dr. Daniel Hinshaw a amintit despre sarcina îndrăzneaţă pe care o au preoţii în spitale. Ei au misiunea să intre acolo şi să stabilească o legătură cu cei care lucrează în sistemul medical. Totuşi, preotul nu trebuie să rateze ocazia în a folosi această oportunitate, deoarece pacienţii care suferă din punct de vedere medical sunt adesea însetaţi de ceva mai profund, spiritual. Profesorul Hinshaw le-a prezentat, în continuare, preoţilor de caritate, un parcurs al relaţiei preot-pacient, dar şi preot-medic, în contextul sistemului medical. Preotul este nevoit să pornească de la statutul de „invizibil”, atunci când nu se cunoaşte prezenţa lui, ca să ajungă la statutul de „necesar”. Preotul nu este chemat să facă minuni sau vindecări, pentru că acestea sunt făcute de către Duhul Sfânt, ci să dea mărturie că moartea este doar un moment de trecere la viaţa veşnică, iar viaţa pământească este o pregătire pentru această trecere. În acelaşi timp, conferenţiarul a vorbit despre dificultăţile pe care le întâmpină preotul de caritate şi cum le poate face faţă acestora. La sfârşitul prezentării, prof. Hinshaw a arătat un model de întâlnire a preotului de caritate cu pacientul.
După prezentare, preoţii s-au împărţit în grupuri de lucru şi au analizat câte un caz la care au găsit soluţia cea mai potrivită de pastoraţie a pacientului confruntat cu sfârşitul vieţii.
Profesorul Daniel Hinshaw este specializat în chirurgie toracică şi predă la Facultatea de Medicină a Universităţii din Michigan, precum şi la Seminarul Teologic „Sfântul Vladimir” din New York, SUA.