La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Importanţa familiei în formarea copiilor
Joi, 9 iunie 2011, în Sala Mare a Palatului Episcopal, actualul Muzeu de Arte Vizuale din municipiul Galaţi, a avut loc conferinţa pastoral-misionară de primăvară a preoţilor din protoieriile Galaţi şi Covurlui. Întâlnirea a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela "Sfântul Apostol Andrei" din incinta Seminarului Teologic Galaţi de către Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa a aproximativ 100 de slujitori din cele două protopopiate.
Întâlnirea a avut drept scop dezbaterea diferitelor aspecte şi probleme pastorale privind familia creştină de astăzi şi importanţa acesteia în formarea copiilor şi a tinerilor. Cu acest prilej, pr. Costel Bulgaru, directorul seminarului teologic gălăţean şi preot la Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din oraşul de la Dunăre, a prezentat referatul cu titlul "Familia creştină, astăzi. Provocări ale lumii secularizate şi remedii duhovniceşti", care a reliefat atât diferitele aspecte cu care se confruntă în prezent părinţii şi copiii deopotrivă, cât şi importanţa cunoaşterii, din partea primitorilor, a simbolisticii şi implicaţiilor Tainei Sfintei Cununii. Au urmat discuţii la obiect privind rolul păstorilor şi al părinţilor spirituali, naşii, în creşterea duhovnicească a fiilor duhovniceşti. De asemenea, la nivelul fiecărei protoierii s-a realizat un studiu statistic comparativ cu situaţia botezurilor, a cununiilor şi a divorţurilor din parohiile respective, începând din anul 1990 până în prezent. Analiza respectivă a conferit o notă de realism cu privire la atitudinea creştinilor faţă de instituţia familiei, precum şi la efectele pe care le-a produs în ultimele două decenii schimbarea mentalităţii sociale şi individuale, determinând scăderea numărului cununiilor şi, drept consecinţă, creşterea ratei divorţurilor. În urma dezbaterilor, s-au conturat câteva priorităţi ale pastoraţiei familiei aflate în criză, dintre acestea remarcându-se iniţiativa slujitorilor de a fi naşi pentru familiile care nu au primit Taina Cununiei, precum şi aceea de a sprijini organizarea în spaţiile parohiilor a mesei de nuntă, mai ales în cazul tinerilor fără posibilităţi materiale. În acest context, au fost lansate şi o serie de lucrări apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care tratează cele două teme de meditaţie ale anului 2011: "Familia, părinţi şi copii" a monahului Moise Aghioritul; "Sfânta Taină a Cununiei - privire liturgică, pastoral-misionară şi canonică", de pr. prof. Costel Bulgaru; broşurile "Sfânta Taină a Botezului" şi "Sfânta Taină a Cununiei", din colecţia Liturgica (nr. 60 şi 61). La finalul întrunirii, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mulţumit preoţilor pentru implicarea de până acum în pastoraţia familiilor şi a tineretului, în rezolvarea problemelor de ordin spiritual, moral şi social cu care aceştia se confruntă.