În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Importanţa şi actualitatea scrierilor filocalice“
Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), Filiala „Sfântul Irodion de la Lainici“, organizează la Cercul Militar din municipiul Târgu Jiu, în perioada 1-4 decembrie, cea de-a XXIV-a ediţie a conferinţelor duhovniceşti „Filocalia“. Evenimentul a fost deschis luni, 1 decembrie, prin cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
În prima zi de iarnă a acestui an, numeroşi credincioşi gorjeni au luat parte la deschiderea Serilor „Filocalia“, manifestare duhovnicească organizată de ASCOR Târgu Jiu în perioada Postului Naşterii Domnului. Conferinţa, organizată în sala de festivităţi a Cercului Militar din municipiul Târgu Jiu, a fost deschisă prin cuvântul de învăţătură al IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a vorbit celor prezenţi despre „Importanţa şi actualitatea scrierilor filocalice“. „Avem fericita ocazie ca în posturile Crăciunului şi Paştelui să realizăm aceste meditaţii duhovniceşti care să reîmprospăteze în memoria noastră sensul şi semnificaţia vieţii creştine. Din lucrarea Bisericii, cu toţii cunoaştem numeroase exemple despre felul cum trebuie să trăiască un credincios autentic în societatea de astăzi. Am putea spune că, încă din fragedă copilărie, am primit învăţăturile necesare pentru buna creştere şi pentru lucrurile pe care le avem de îndeplinit în viaţa noastră. De fapt, dacă privim în interiorul nostru, găsim chiar sensul existenţei noastre şi în constituţia noastră psihosomatică avem aceste premise pe care trebuie să le ducem la bun sfârşit spre a dobândi comuniunea cu Hristos. Toate aceste lucruri sunt cuprinse pe larg şi explicate în scrierile filocalice. Astăzi, din păcate, deşi vorbim atât de mult despre Filocalie, constatăm că se citeşte foarte puţin. Omul preferă de multe ori o literatură simplă şi poate chiar romanţată. Filocalia este însă o literatură trăită, care necesită multă reflecţie, multă înţelegere şi multă practică. Odinioară, ea era nelipsită din viaţa credinciosului. Acum se vorbeşte mult despre Filocalie, dar se citeşte foarte puţin. Cred că ar trebui, de fiecare dată la întâlnirile acestea, dacă avem posibilitatea, să citim câte un capitol din Filocalie. E foarte important s-o avem pe masă şi când noi deschidem o asemenea discuţie, să cităm din ea, ca să vedem care este rostul Filocaliei. Aşadar, îndemnul nostru este ca aceste scrieri filocalice să le faceţi cu adevărat filocalice în viaţa voastră“, a explicat Mitropolitul Olteniei. La final, IPS Părinte Irineu a răspuns întrebărilor venite din rândul publicului prezent în sală.
La Târgu Jiu, următoarea conferinţă duhovnicească este programată pentru seara aceasta, în aceeaşi locaţie. Invitatul tinerilor ascorişti va fi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va vorbi despre „Cuvântul duhovnicesc“.
La Craiova, întâlnirile duhovniceşti vor fi deschise prin conferinţa preotului Nicolae Tănase, de la Parohia Valea Plopului, judeţul Prahova, care va fi prezent în mijlocul studenţilor în ziua de 10 decembrie. Întâlnirea va avea loc în sala de festivităţi a Căminului preoţesc „Renaşterea“, intrarea fiind liberă. (Diac. Ioniţă Apostolache, prof. Vasile Gogonea)