Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Împreună să înmulţim rugăciunea“, în trei parohii clujene
Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, a găzduit vineri, 20 martie, ultima seară duhovnicească din cadrul Proiectului „Împreună să înmulţim rugăciunea“, derulat pe parcursul a trei săptămâni cu mare încărcătură duhovnicească.
Primele două întâlniri au avut loc la Parohia „Sfântul Dumitru cel Nou“ din Cluj-Napoca, unde este paroh Iacob Cismaş şi la Parohia „Sfântul Mina“ din Cartierul Bună Ziua, unde este paroh Dumitru Bărbos, iar preoţii şi credincioşii celor trei parohii s-au rugat împreună la Sfânta Taină a Maslului.
La ultima din aceste seri duhovniceşti, Sfânta Taină a Maslului s-a săvârşit la Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, aşa cum se obişnuieşte în fiecare vineri seara, la orele 18.00, şi numărul mare al preoţilor şi credincioşilor din parohiile amintite, prezenţi la slujbă, au sporit puterea rugăciunii şi au îmbrăcat într-o haină caldă de lumină biserica toată şi chipurile creştinilor din biserică.
Cuvintele părintelui Iacob Cismaş au dat nădejde şi putere celor prezenţi, acesta amintind despre purtarea şi puterea Crucii, de responsabilitatea purtării Crucii, asemenea Mântuitorului.
„Crucea nu înseamnă numai necazuri şi tristeţi, ci şi bucurie pentru că la capătul ei e viaţa veşnică, moartea fiind doar o trecere“ a subliniat părintele Iacob Cismaş, care a vorbit de importanţa asumării Crucii cu toate urcuşurile şi coborâşurile, fără lamentaţii, şi, aşa cum Domnul Iisus Hristos Şi-a dus Crucea cu demnitate, a căzut sub ea, dar a fost ajutat de un om să se ridice, şi creştinii din prezent sunt chemaţi „să pună umărul“, să se sprijine unii pe alţii şi prin aceste rugăciuni de tămăduire a rănilor sufleteşti şi trupeşti, iar cu cât numărul celor care se adună în rugăciune este mai mare, cu atât rugăciunea se înmulţeşte şi este vindecătoare.
Aceste popasuri duhovniceşti au fost de folos tuturor credincioşilor, primind astfel curajul şi puterea de a merge în continuare pe drumul postului, al milosteniei şi al faptei bune.
Seara s-a încheiat prin cuvântul rostit de părintele Nicolae Buda care a amintit cuvintele Cuviosului Părinte Paisie Aghioritul: „Dumnezeu, în marea Sa iubire pentru noi, a luat de la albine ceara pentru lumânare şi ne-a lăsat nouă mierea. Şi după ce ne-am îndulcit cu rugăciuni frumoase şi vorbe rostite din suflet pentru suflet, vom păstra multă vreme, în inimi bucuria acestor seri duhovniceşti, petrecute împreună la rugăciune, mergând cu ele, înlăuntrul nostru, umăr la umăr, prin Săptămâna patimilor spre Lumina neînserată a Învierii“.